Vācija piektdien pauda vilšanos par ASV prezidenta Džordža Buša plānu globālo klimatisko pārmaiņu novēršanai, kas ir alternatīva Kioto protokolam un paredz nākamo desmit gadu laikā tikai par 18 procentiem samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdi atmosfērā.
"Es apsveicu to, ka ar šo programmu prezidents Bušs ir atzinis nepieciešamību pēc pasākumiem klimatisko pārmaiņu novēršanai, taču no pirmā acu uzmetiena plāna saturs izraisa vilšanos," teikts Vācijas vides ministra Jirgena Tritina paziņojumā.

Buša piedāvātais globālās sasilšanas novēršanas plāns atšķiras no ANO līguma, kuram nesen pievienojušās 170 citas valstis. ASV no līdzdalības Kioto protokolā atteicās pagājušajā gadā.

Tritins norādīja, ka atbilstoši Kioto līgumam Vašingtona bija piekritusi samazināt gāzu izplūdes emisijas par septiņiem procentiem līdz 2012.gadam salīdzinājumā ar 1990.gada rādītājiem, neraugoties uz ekonomikas pieaugumu. Pēc pirmajiem aprēķiniem, Buša plāns ļaus gāzu izplūdes emisijām ASV pieaugt par 28 līdz 29 procentiem.

"Viņu nepakļāvības dēļ var tikpat kā negaidīt jau tā augsto gāzu izplūdes emisiju ASV samazināšanos," uzsvēra Vācijas ministrs.

Buša iniciatīva paredz siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdes samazināšanos izvērtēt pēc "siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdes intensitātes", kas savukārt tiek noteikta, salīdzinot atmosfērā izplūdušo gāzu daudzumu un valsts ekonomisko jaudu.

ASV plāno samazināt kaitīgo izplūdes gāzu apjomu no pašreizējām 183 tonnām uz vienu miljonu dolāru no IKP līdz 151 tonnai uz miljonu dolāru no IKP 2012.gadā, informē Baltais nams.

"Prezidents ir apņēmies panākt, lai Amerika palēninātu, apturētu un pēc tam, ja zinātne to atļaus, pavērstu pretējā virzienā siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdes pieaugumu," teikts Baltā nama paziņojumā.

ASV masu informācijas līdzekļiem nosūtītajos Buša ceturtdien ieplānotās runas fragmentos norādīts, ka no "šā jaunā vides aizsardzības ceļa" "iegūs visa pasaule".

"Šī jaunā pieeja ir balstīta uz veselā saprāta diktētu ideju, ka ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme ir būtiski svarīga progresam vides aizsardzībā, jo tieši izaugsme nodrošina līdzekļus investīcijām attīrīšanas tehnoloģijās," uzsvēris Bušs.

Ietekmīga vides aizsardzības lobēšanas organizācija "Sierra Club" Buša plānu nodēvējusi par "Valentīna dienas dāvanu korporatīvajiem piesārņotājiem".

"Buša administrācija paliek pie dabas piesārņošanas politikas, kuru pieprasa enerģētikas industrija, nevis veic saprātīgus pasākumus, kas varētu aizsargāt mūsu veselību," teica organizācijas izpilddirektors Karls Poups.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!