Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas armija plāno šajā gadā izvest "Patriot" pretgaisa aizsardzības sistēmas no NATO sabiedrotajām Slovākijas un Polijas, rīcību skaidrojot ar limitētiem militārajiem resursiem, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

"Valstis par plāniem ir informētas," komentēja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Militārā aprīkojuma izvešana no Polijas plānota jūnijā, bet Slovākijā līdz gada beigām, skaidroja pārstāvis.

Berlīne trīs no savām "Patriot" sistēmām Polijai piedāvāja pagājušajā gadā, lai palīdzētu drošināt tās gaisa telpu pēc tam, kad pagājušajā novembrī Polijas ciematā Prževovā raķete nogalināja divus cilvēkus. Polijas prezidents Andžejs Duda secināja, ka, iespējams, raķešu sprādzienus izraisīja Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas, Kijivai mēģinot aizstāvēties pret Krievijas triecieniem.

Pirmās divas no trim pretgaisa aizsardzības sistēmām uz Poliju tika atvestas janvārī. Savukārt Slovākijā "Patriot" NATO sabiedrotie sāka piegādāt pagājušajā martā, īsi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, lai palielinātu alianses austrumu valstu aizsardzību.

Aukstā kara laikā Vācijai bijušas 36 "Patriot" pretgaisa aizsardzības sistēmas, tomēr šobrīd šis skaitlis ir sarucis līdz 11.

"Ja situācija to atļauj, tad loģiski ir to mainīt. Mums vajag elastību, jo mūsu rīcībā nav bezgalīgi daudz aprīkojuma," skaidroja Vācijas parlamenta aizsardzības komitejas vadītāja Marī Agnese Straka Cimermane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!