Foto: AP/Scanpix

Vācijas armija plāno ilgtermiņa militāro operāciju pret teroristu grupējumu "Daesh" un gatavojas Turcijas dienvidos būvēt gaisa spēku bāzi, kas izmaksās 65 miljonus eiro.

Bāzi plānots būvēt Indžirlikā, no kurienes Vācija jau veic izlūkošanas lidojumus virs Sīrijas, liecina izdevuma "Spiegel" rīcībā nonākušais Aizsardzības ministrijas dokuments.

Jauno bāzi plānots būvēt uz pašreizējās turku bāzes pamata, paplašinot to ar gaisa satiksmes kontroles centru Vācijas lidmašīnām, apmešanās vietām karavīriem un pilnībā aprīkotiem kaujas štābiem.

Mediji vēsta, ka Vācija arī apspriežas ar Turciju par vienošanos, kas ļautu ilgtermiņā izvietot Vācijas karavīrus uz Turcijas zemes.

Vācijas iznīcinātāji "Tornado" atrodas Indžirlikā jau vairākus mēnešus, kopš Berlīne pēc Parīzes teroraktiem piekrita atbalstīt Franciju tās militārajās kampaņās pret "Daesh". "Tornado" izlūko un uzņem attēlus ar potenciālajiem uzbrukumu mērķiem, pirms NATO veic gaisa uzlidojumus tiem. Vācu iznīcinātāji paceļas gaisā gandrīz katru dienu.

Indžirlikā atrodas arī Vācijas armijas degvielas uzpildes lidmašīnas "Airbus" un aptuveni 200 karavīri.

Vācija plāno nākamo sešu mēnešu laikā ieguldīt aptuveni desmit miljonus eiro gaisa satiksmes kontrolē, sevišķi, kas attiecas uz vācu lidmašīnām, vēl 15 miljonus eiro aptuveni 400 karavīru izmitināšanai un 34 miljonus eiro kaujas štābu izbūvē, no kurienes tiks veiktas koordinētas misijas.

Vācija vēlas arī par 4,5 miljoniem eiro izbūvēt atpūtas telpas saviem karavīriem. Lielāko daļu no plānotajiem darbiem paredzēts pabeigt līdz 2017. gada vasarai.

Vācijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka kampaņa pret "Daesh" ievilksies, tādēļ steidzami nepieciešami pastāvīgāki risinājumi. Vācijas armijai būs jāsadarbojas ar vietējiem uzņēmējiem projektu realizēšanā, bet budžets Berlīnē jau ir apstiprināts, cerot, ka celtniecība sāksies, cik ātri vien iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!