Vācijas jaunā valdība gatavojas uzņemties lielāku lomu Irākā, taču neplāno sūtīt karaspēku uz šo valsti, trešdien paziņoja aizsardzības ministra vietnieks Frīdberts Pflīgers.
Pflīgers nesniedza detaļas par Berlīnes jauno paplašināto programmu Irākā, vienīgi teica, ka Vācija turpinās apmācīt irākiešu policistus Apvienotajos Arābu Emirātos un Irākas bruņoto spēku karavīrus bāzēs Vācijā.

"Lielā koalīcija ir panākusi vienprātību, ka vācu karavīri netiks sūtīti uz Irāku. Taču Vācijas valdība vēlas aktīvāk atbalstīt demokratizācijas un stabilizācijas procesu Irākā pēc veiksmīgajām vēlēšanām," intervijā laikrakstam "Neue Osnabruecker Zeitung" teica Pflīgers.

Mēneša sākumā atbrīvotās vācu arheoloģes nolaupītāji tika pieprasījuši, lai Berlīne pārtrauc jebkādu sadarbību ar Irākas valdību.

"Mēs jau pašā sākumā teicām, ka nerisināsim sarunas par šādiem jautājumiem, un mūsu nostāja ir nelokāma," sacīja Pflīgers.

Pēc viņa teiktā, Vācija šogad īstenojusi 90 programmas, kuru mērķis bija palīdzēt Irākai, tai skaitā apmācījusi augstākos armijas virsniekus, apgādes speciālistus, medicīnisko personālu un militāros inženierus. Turklāt Irākas armija ir saņēmusi no Vācijas 100 kravas automašīnas un lauka hospitāli.

Vācijas kanclere Angela Merkele, atrodoties opozīcijā, 2003.gadā atbalstīja ASV vadīto karu Irākā. Tomēr šā gada vēlēšanu kampaņā viņa uzsvēra, ka Vācija nesūtīs karavīrus uz Bagdādi.

Bijušais kanclers Gerhards Šrēders kategoriski iestājās pret Irākas karu, kas izraisīja atsalumu Vācijas un ASV attiecībās. Visas sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa Vācijas sabiedrības ir pret karu Irākā.

Merkele vada lielās koalīcijas valdību, kurā ietilpst viņas Kristīgi demokrātiskā alianse (CDU/CSU) un Šrēdera Sociāldemokrātiskā partija (SDP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!