Vācijas parlaments ceturtdien vakarā pieņēmis jaunu likumu, ar kuru bijušās Austrumvācijas slepenā dienesta STASI arhīvi, kas ar vairākiem tiesas lēmumiem līdz šim bija slēgti plašākai sabiedrībai, tiks padarīti pieejami vēsturniekiem un žurnālistiem.
Vācijas valdošā Sociāldemokrātu un Zaļo partijas koalīcija ceturtdien vēlu vakarā šo likumu pieņēma pēc tam, kad bija ieguvusi Brīvo demokrātu partijas atbalstu.

Atbildīgā amatpersona par STASI arhīviem Marianna Birtlere piektdien apsveica šo likumu un atzina, ka tajā nodrošināts nepieciešamais līdzsvars starp sabiedrības interesēm un individuālu personu tiesībām uz privātās informācijas neaizskaramību.

Šis lēmums pieņemts pēc tam, kad bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols martā tiesas ceļā panāca, ka 6000 lappušu biezais dosjē, ko par viņu bija izveidojis STASI, netiks publiskots.

STASI savāktais plašais materiālu klāsts ir ārkārtīgi vērtīgs informācijas avots vēsturniekiem un žurnālistiem, kas pēta bijušā Austrumvācijas režīma darbību.

72 gadus vecais Kols, kura telefonsarunas savulaik noklausījās STASI aģentu, tiesas prāvā uzvarēja, pierādot, ka kļuvis par slepenā dienesta darbības upuri un viņam ir likumīgas tiesības nepieļaut šo materiālu publiskošanu.

Bez Brīvo demokrātu partijas atbalsta Kola kristīgajiem demokrātiem, kas šobrīd atrodas opozīcijā, diez vai izdosies bloķēt likuma pieņemšanu arī parlamenta augšpalātā Bundesrātā.

Jaunais likums, kas paredz selektīvu piekļuvi slepenā dienesta arhīviem, varētu stāties spēkā jau šomēnes.

Turpmāk Birtlerei būs jāizskata katrs arhīvu informācijas pieprasījums atsevišķi un jāizlemj, vai sabiedrības intereses ir svarīgākas par personas tiesībām uz privātās informācijas neaizskaramību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!