Vācijas grāmatveikalos piektdien pirmoreiz pēc Otrā pasaules kara sāk pārdot Ādolfa Hitlera politisko manifestu "Mein Kampf" ("Mana cīņa"), kuram ir pievienotas kritiskas piezīmes, jo šogad ir beigušās šī darba autortiesības.

"Mein Kampf " pirmais izdevums iznāca 1925. gadā – astoņus gadus pirms Hitlera nākšanas pie varas.

Pēc nacistiskās Vācijas sakāves Otrajā pasaules karā šīs grāmatas autortiesības tika nodotas Bavārijas federālajai zemei, kuras galvaspilsētā Minhenē Hitlers bija dzīvojis. Tā kā pērn pagāja 70 gadi kopš Hitlera nāves, "Mein Kampf" no 1. janvāra kļuva brīvi pieejama lasītājiem.

Zinātnieku sagatavots grāmatas anotētais izdevums līdz 2000 lappušu biezumā piektdien nonāk pārdošanai. Tā sastādītāji uzstāj, ka šis izdevums kliedēs mistisko auru ap Hitlera sacerējumu, kuru tik un tā viegli var atrast internetā.

Minhenē esošais Mūsdienu vēstures institūts (IfZ) kopš 2009. gada bija strādājis pie šī izdevuma ar mērķi "dekonstruēt un iekļaut kontekstā Hitlera rakstīto".

IfZ lēmumu publicēt Hitlera darbu kritizēja ebreju organizācijas, kuras uzskata, ka nacionālsociālistu literatūru nedrīkstētu vēlreiz izdot.

Grāmatas cena mazumtirdzniecībā ir 59 eiro. Tajā tiek aplūkoti dažādi vēsturiski jautājumi, tostarp tas, kā radās Hitlera tēzes, kādi viņam bija mērķi, un vissvarīgākais – kādi pretargumenti ir mums, ņemot vērā mūsu pašreizējās zināšanas par Hitlera neskaitāmajiem apgalvojumiem un meliem.

Vācijas izglītības ministre Johanna Vanka ir paudusi uzskatu, ka šo Hitlera darba izdevumu vajadzētu mācīt visās Vācijas skolās, lai nodrošinātu, ka "Hitlera izteikumi nepaliek neapstrīdēti".

"Skolēniem ir jautājumi, un ir tikai pareizi, ka uz tiem var atbildēt mācību stundās," sacīja ministre.

Vācijā līdz 1945. gadam "Mein Kampf" tika publicēta 12,4 miljonos eksemplāru, un daži no tiem ir atrodami zinātniskās bibliotēkās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!