Vācijas kūrortpilsētā Heiligendammā trešdien sākas attīstītāko valstu vadītāju samits, un galvenais jautājums šajā laikā ir Krievijas un ASV nesaskaņas par ASV plānoto pretraķešu sistēmas izvietošanu Eiropā, raksta BBC. Atgādināsim, ka Džordžs Bušs un Vladimirs Putins pirms sanāksmes ir apmainījušies ar draudiem un apvainojumiem.
Tiek uzskatīts, ka nesaskaņas varētu rasties arī klimata jautājumu apspriešanas laikā. Eiropas valstis vēlas izveidot jaunu līgumu, kas aizvietotu Kioto protokolu un pieprasītu vairāk ierobežot dabai kaitīgās aktivitātes, savukārt lielākās ražotājvalstis iebilst, norādot, ka nevēlas atteikties no ekonomiskās izaugsmes.

Sanāksmi vadīs Vācijas kanclere Angela Merkele, un šī būs viņas iespēja parādīt savas diplomātes spējas. Sanāksmē piedalīsies arī Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, Itālijas premjerministrs Romāno Prodi, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, ASV prezidents Džordžs Bušs, Japānas premjerministrs Sindzo Abe, Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Visās tikšanās piedalīsies arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Darba kārtībā ir arī tādi jautājumi kā situācija Tuvajos Austrumos un Kosovas nākotne.

Ap pilsētu, kur norisinās samits, izveidots 2,5 metrus augsts nožogojums, un aiz tā pulcējas tūkstošiem globalizācijas pretinieku un cīnītāju pret nabadzību. Drošības garantēšanai izvietoti 16 000 policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!