Vācijā sākusies jauna leduslācēnu drāma, kādam zoodārzam paziņojot, ka tas neiejauksies notikumu dabiskajā gaitā, ja lāču māte atteiksies no lācēniem.
Nirnbergas zooloģiskajā dārzā pirms dažām nedēļām divas leduslāču mātes - Vilma un Vera - laida pasaulē lācēnus.

Taču zooloģiskais dārzs paziņoja, ka dzīvnieku kopēji neuzņemsies rūpes par mazuļiem, ja to mātes lācēnus noraidīs.

Zoodārzs vēlas izvairīties no Berlīnes zoodārza "Knuta mānijas" atkārtošanās, un tāpēc kopēji neiejauksies.

Kopēji arī netraucē lāču mātes un nezina, cik daudz lācēnu piedzimuši.

Zooloģiskais dārzs pirmdien paziņoja, ka lāču mātes Vilmas migā vairs nav manāmas nekādas lācēnu pazīmes.

Zoodārza izpilddirektors Dags Enke pavēstīja, ka lācēni, iespējams, sasirguši un lāču māte varētu būt nogalinājusi savus pēcnācējus, kā to parasti dara plēsīgie dzīvnieki, ja kāds no viņu mazuļiem kļūst pārāk vājš.

Zooloģiskais dārzs cer, ka otra lāču māte Vera neatteiksies no saviem mazuļiem.

Berlīnes zooloģiskā dārza leduslācēns Knuts, kurš nu jau pārsniedzis gada vecumu, kļuvis slavens visā pasaulē.

Lācēnu un viņa brāli pēc piedzimšanas 2006. gada 5. decembrī pameta māte Toska, tāpēc viņu uzaudzināja kopējs, kas trīsarpus mēnešus baroja lācēnu ar pudelīti, gulēja viņam blakus un atskaņoja Elvisa Preslija dziesmas.

Kopš lācēna pirmās iepazīstināšanas ar skatītājiem šā gada martā Berlīnes zooloģisko dārzu, lai apskatītu Knutu, apmeklējuši 2,5 miljoni apmeklētāju no visas pasaules.

Knuts kļuvis par pasaules mēroga slavenību, nodrošinot zooloģiskajam dārzam 8-10 miljonu eiro (5,62-7,03 miljonu latu) peļņu.

Knuts, kas iesaukts par Vācijā visslavenāko bāreni, mediju uzmanības centrā nonāca martā, kad dzīvnieku tiesību aktīvisti paziņoja, ka viņu vajadzētu iemidzināt, jo lācēns ir kļuvis pārāk atkarīgs no cilvēkiem.

Aicinājumi nogalināt lācēnu izraisīja sašutumu vētru visā Vācijā. Daudzviet notika bērnu demonstrācijas, pieprasot glābt Knutu, laikraksti publicēja dzejoļus par lācēnu, un Berlīnes vietējās televīzijas stacijas gandrīz katru dienu pārraidīja reportāžas par lācēna gaitām.

Lācēns fotografēts arī neskaitāmām kampaņām, lai pievērstu uzmanību globālās sasilšanas problēmām. Knutu fotografējusi arī slavenību fotogrāfe Ennija Leibovica žurnālam "Vanity Fair", kur lācēns iemontēts vienā attēlā ar aktieri Leonardo di Kaprio.

Pēdējos 50 gados pasaulē nebrīvē piedzimuši aptuveni 70 polārlāču mazuļi, no kuriem izdzīvojuši tikai 34. Knuts ir pirmais izdzīvojušais polārlāča mazulis Berlīnes zoodārzā pēdējos 30 gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!