Visā Vācijā ceturtdien izkārti pusmastā uzvilkti karogi, šokētajai nācijai sērojot par 15 cilvēku nāvi pusaudža sarīkotā slaktiņā Vinendenas skolā un ielās.
Pie Albertvillas vidusskolas, kur 17 gadus vecais Tims Krečmers nogalināja deviņus skolēnus un trīs skolotājus, noliktas simtiem sveces, ziedi un rotaļlietas. Pēc slaktiņa skolā Krečmers aizbēga un devās uz tuvējo psihiatrisko klīniku, kur nošāva vienu slimnīcas darbinieku.

Uzbrucēja aizbēgšana izraisīja milzīgu drošības operāciju, kurā bija iesaistīti simtiem policistu, īpašo uzdevumu vienības kaujinieki, snaiperi, dienesta suņi un vairāki helikopteri.

Policisti jaunieti aplenca lielveikala autostāvvietā 40 kilometrus attālajā Vendlingenas pilsētā.

Stāvvietā starp uzbrucēju un policistiem izcēlās apšaude, kuras laikā Krečmeram tika iešauts kājā. Pēc tam ievainotais jaunietis pavērsa ieroci pret sevi un nošāvās.

Apšaudē Vendlingenā nogalināti divi garāmgājēji, bet divi policisti guvuši nopietnus ievainojumus.

Internetā parādījies kāda garāmgājēja uzņemts videoieraksts, kurā redzama Krečmera un policijas apšaude. Miglainajā ierakstā redzams, ka jaunietis šauj uz policistiem un pēc tam nokrīt zemē, acīmredzot brīdī, kad viņam tiek iešauts kājā. Nākamajā kadrā jaunietis redzams miris guļam zemē un viņam apkārt stāv daudzi policisti.

Daudzviet Vācijas baznīcās trešdienas vakarā notika īpaši aizlūgumi, kurus apmeklēja liels skaits cilvēku, kā arī desmitiem cilvēku sēroja pie Albertvillas skolas.

Vietējā laikraksta "Winnenden Zeitung" ceturtdienas numura pirmā lapa publicēta pilnīgi melna ar vienu vienīgu vārdu: "Kāpēc?".

Vācijas policija pagaidām nav sniegusi nekādu informāciju par slaktiņa iespējamajiem motīviem. Slaktiņā skolā Krečmens nošāva astoņas meitenes, trīs skolotājas un vienu zēnu. Vairums upuru nošauti ar mērķtiecīgu šāvienu galvā.

Krečmens medijos aprakstīts kā neuzkrītošs vientuļnieks un ieroču mīļotājs, bet nekas neliecināja, ka viņam būtu kāds naids pret skolu.

Pēc izstāšanās no skolas pagājušā gadā viņš iestājās pārdevēja kursos. Viņš regulāri apmeklējis vietējo sporta klubu.

"Viņš pilnīgi ne ar ko neizcēlās. Nekas viņa pagātnē neliecināja, ka kaut kas tāds varētu notikt," sacīja Bādenes-Virtembergas federālās zemes iekšlietu ministrs Heriberts Rehs.

Viņa agrākie klasesbiedri viņu raksturoja kā klusu un rezervētu, taču draudzīgu.

Krečmens dzīvoja kopā ar saviem vecākiem un māsu tuvējā Loitenbahas pilsētiņā. Viņa tēvs ir veiksmīgs uzņēmējs, un ģimene neizjuta kādas materiālas problēmas.

Viņa vecākiem mājās atradās 18 legāli reģistrēti ieroči, no kuriem vienu, deviņu milimetru automātisko pistoli "Beretta", jaunietis izmantoja slaktiņā. Pašam uzbrucējam piederējusi paprāva pneimatisko ieroču kolekcija.

Policija informēja, ka Krečmena vecāki un māsa ir dziļā šokā un pārvietoti drošā vietā policijas aizsardzībā.

Pēc iepriekšējā dienā Vinendenā piedzīvotā haosa, satraukuma un ārkārtas dienestu sirēnām ceturtdien pilsētā valda nāves klusums.

"Varbūt mēs visi esam kaut kā vainīgi," sacīja kāds žurnālistu satikts pilsētas iedzīvotājs. "Galvenais jautājums ir, kāpēc viņš to izdarīja?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!