Foto: EPA/LETA
Vācijā brīvdienu laikā pastiprināti novēroti iespējamie islāmistu ekstrēmisti, jo izlūkošanas iestādes svētku dienas uzskata pat vienu no aktīvākajiem jaunu biedru vervēšanas periodiem islāmistu grupējumos, vēsta interneta izdevums "The Local".

Periodu starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu bieži aktīvi izmanto islāmisti jaunu sekotāju piesaistīšanai, jo jaunieši no darba vai skolas brīvajā laikā apmeklē sprediķus un lekcijas, norāda laikraksts "Süddeutsche Zeitung".

Brīvdienu laikā islāmisti organizē seminārus un citus pasākumus, lai "ar salafisma sprediķotājiem ideoloģiski apstrādātu galvenokārt jaunus cilvēkus", laikrakstam pavēstīja kāda Ziemeļreinas-Vestfālenes Konstitūcijas aizsardzības biroja amatpersona.

"Tas nav jauns pavērsiens," piebilda avots. Šādi semināri bija sevišķi traucējoši, jo "tiem ir telpa un laiks, lai piedāvātu grupu izglītību un izplatītu ekstrēmistu ietekmi caur harizmātiskiem lektoriem".

Galvenās bažas rada sludinātāji no salafisma kopienas, kas atbalsta islāma fundamentālistu atzaru. Tās mērķis ir radīt sabiedrību pēc sākotnējās pravieša Muhameda kopienas parauga.

Tās aizsākumi saistāmi ar boksera Abu Hamzas vārdu, kurš pirms pāriešanas islāmā bija pazīstams kā Pjērs Fogels. Viņš atbalsta šauru islāma interpretāciju un vairākkārt aicinājis Vācijā ieviest šariata likumus, bet publiski nosoda vardarbību un terorismu.

Nesen policija veica reidu Hamzas atbalstītajā organizācijā "Uzaicinājums uz paradīzi". Vadoties pēc iekšlietu ministra Tomasa de Mezjēra pavēles, policija pārmeklēja grupējuma birojus un vadošo biedru mājas, meklējot materiālus un pamatojumu organizācijas aizliegšanai.

Berlīnes mošejas "Al Nur" sprediķotājs Fogels vairākus brīvdienās paredzētos pasākumus atcēla.

Bet Elsdorfā uz rietumiem no Ķelnes Ziemeļreinā-Vestfālenē no piektdienas līdz svētdienai notika trīs dienu "islāma izglītības tikšanās". Pasākumu cieši novēroja varas iestādes, jo semināra lektorus izlūkošanas aģentūras raksturojušas kā radikālus sprediķotājus.

Trīs dienu pasākuma laikā uzstājās tādi sprediķotāji kā Hassans Dabaghs no Leipcigas un Mohameds Benhsaids no Bonnas. Varas iestādes uzskata, ka abas personas ir radikāli noskaņotas.

Minhenes prokuratūra nesen pret abiem sprediķotājiem izvirzīja apsūdzības saistībā ar viņu sprediķu noziedzīgo saturu. Process beidzās nesekmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!