Vācija sestdien paziņoja, ka Teherānas ultimāts starptautiskajai sabiedrībai mēneša laikā piekrist tās priekšlikumam par urāna apmaiņu neko nemaina.

"Situācija nav mainījusies," ziņu aģentūrai AFP norādīja Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis. "Starptautiskās sabiedrības priekšlikums joprojām paliek spēkā. Irānai ir jāizmanto šī iespēja."

Jau ziņots, ka Irāna sestdien deva Rietumiem mēnesi laika piekrist tās priekšlikumam par urāna apmaiņu, brīdinot, ka tā pati ražos kodoldegvielu Teherānas kodolreaktoram, ja vienošanās netiks noslēgta.

"Starptautiskajai sabiedrībai ir mēnesis laika izlemt, vai tā pieņem vai nepieņem Irānas nosacījumus, citādi Teherāna bagātinās urānu augstākā līmenī," paziņoja ārlietu ministrs Manučehrs Motaki. "Tas ir ultimāts."

Irāna, kura noraidījusi termiņu līdz 31.decembrim pieņemt ANO izstrādāto līgumu par urāna apmaiņu pret kodoldegvielu, otrdien paziņoja, ka ir gatava ārvalstīs apmainīt savu vāji bagātināto urānu pret kodoldegvielu, taču tam jānotiek pa posmiem.

ASV savukārt sestdien paziņoja, ka ar šādu rīcību Irāna nostājusies "pati savā ceļā".

Nacionālās drošības padomes pārstāvis Maiks Hamers uzsvēra, ka Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) izstrādātais priekšlikums ir pilnīgi pietiekams.

"IAEA izveidojusi visaptverošu priekšlikumu, kas apmierinās Irānas lūgumu pēc degvielas, un to atbalsta starptautiskā sabiedrība," viņš norādīja. "Ja Irānas mērķis ir iegūt degvielu, tad nav nekāda iemesla, kāpēc priekšlikums, kam Irāna pēc būtības piekrita Ženēvā, nav pietiekams. Irānas valdība ir nostājusies pati savā ceļā."

Irāna noraidījusi IAEA priekšlikumu lielāko daļu sava vāji bagātinātā urāna nosūtīt uz Krieviju vai Franciju, kur tas tiktu bagātināts par kodoldegvielu.

Irāna paziņojusi, ka ir gatava apmaiņai vairākos posmos un decembra beigās Motaki pavēstīja, ka Irāna ir atvērta apmaiņai Turcijas teritorijā. IAEA noraidījusi iespēju apmaiņu veikt Irānas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!