Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācija panākusi vienošanos ar Austrumeiropas partneriem par smago ieroču piegādi Ukrainai tuvākajās pāris dienās, ceturtdien paziņojusi Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte.

"Runa ir par tankiem, bruņumašīnām un citiem variantiem, ko spēj nodrošināt atsevišķas valstis," intervijā raidorganizācijai NTV paziņoja Lambrehte.

Vācija pēc tam atjaunos šo ieroču krājumus, sacīja ministre.

Piegādes jāveic ātri, jo militārie eksperti ir vienisprātis, ka nākamās divas nedēļas būs izšķirošas Ukrainas cīņā pret Krieviju, norādīja Lambrehte.

Cita starpā Ukrainai tiks piegādāti tanki T-72 no Slovēnijas, ziņo Vācijas mediji.

Lambrehte paziņoja, ka Vācija arī apmācīs Ukrainas karavīrus izmantot Vācijā ražotás pašgājējhaubices "Panzerhaubitze 2000", ko, kā ziņo mediji, Ukrainai piegādās Nīderlande.

Vācija pati nevar piegādāt Ukrainai "Panzerhaubitze 2000" sistēmas, jo Vācijas armijai nav tādu krājumu, sacīja Lambrehte.

"Bet, kur varam, mēs nodrošināsim apmācības," viņa piebilda.

Vācija izpelnījusies kritiku par atteikšanos piegādāt Ukrainai smagos ieročus, lai gan tādi sabiedrotie kā ASV, Lielbritānija, Čehija un Nīderlande ir nosūtījuši Ukrainai šādu militāro palīdzību.

Vācijas valdība skaidro, ka pēc desmitgadēm ilgām nepietiekamām investīcijām Vācijas armija vienkārši nav tādā stāvoklī, lai varētu sūtīt Ukrainai tādus ieročus, kādus tā prasa.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien sacīja, ka Austrumeiropas valstis varētu nosūtīt Ukrainai vecākus, Krievijā ražotus ieročus.

Jautāta, vai Vācija tiešām nevar piegādāt Ukrainai smagos ieročus no saviem krājumiem, Lambrehte sacīja, ka tas nav iespējams, ja Vācija vēlas turpināt garantēt savu un savu sabiedroto aizsardzību.

"Nākotnē mums jābūt daudz labāk apbruņotiem. Mēs vairs nevaram ilgāk pieļaut, ka Bundesvērs ir apcirpts līdz punktam, kurā esam tādā situācijā, kā pašreiz," uzsvēra ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!