Foto: AP/Scanpix/LETA

Piektdien, 3. februārī, Vācijas valdība apstiprinājusi 88 "Leopard 1" tanku piegādi Kijivai un plānu atpirkt 15 "Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēmas no Kataras, atsaucoties uz Vācijas nacionālā medija sniegto informāciju, ziņo medijs "Politico".

"Es varu apstiprināt, ka ir izdota eksporta licence," preses konferencē par "Leopard 1" piegādi paziņoja valdības preses pārstāvis Štefens Hebeštreits.

Pirms preses konferences Berlīne apstiprināja ražotāja "Rheimetall" plānus pārdot 88 vecos "Leopard 1" modeļus Kijivai, tiklīdz tos salabos. Labošanas kopējās izmaksas pārsniegs 100 miljonus eiro.

Šis solis vēl pārliecinošāk signalizē, ka Berlīne ir mainījusi savu politiku par tanku piegādi Ukrainai, skaidro medijs. Paziņojums seko deviņas dienas pēc Vācijas lēmuma pievienoties Eiropas koalīcijai un piegādāt "Leopard 2" tankus Kijivai.

Tomēr šim plānam redzami trūkumi, jo "Leopard 1" tankus vairs neražo un tiem nepieciešama cita kalibra munīcija nekā jaunākajiem "Leopard 2" tankiem, skaidro vietējais laikraksts.

Vācijas valdība arī apsver atpirkt 15 "Gepard" pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēmas no Kataras. Grūtības gan varētu radīt fakts, ka munīciju šīm iekārtām ražo Šveicē. Šveice līdz šim ir atteikusies apstiprināt sava ražojuma militāro preču piegādi Ukrainai, Bernei uzskatot, ka tas būs pretrunā valsts neitralitātes politikai. Tomēr Šveices likumdevēji mudina valsti mainīt savu pozīciju.

Aizvadītajā nedēļā pēc vairāku nedēļu ilga spiediena no sadarbības valstīm, Vācija paziņoja, ka apstiprinās aptuveni 80 "Leopard 2" tanku piegādi Ukrainai, tostarp 14 savus tankus. "Leopard" tanki ir ražoti Vācijā, tāpēc citām valstīm ir vajadzīga Berlīnes atļauja šo tanku eksportēšanai uz trešajām valstīm.

Kijiva jau mēnešiem ilgi lūdz sabiedrotajām valstīm tai nosūtīt tankus, apgalvojot, ka Ukrainai nepieciešami vairāki simti, lai pavasarī varētu stāties pretī potenciālam Krievijas uzbrukumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!