Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss un viņa franču kolēģis Žans Īvs Ledriāns pauduši cerību uz jaunas dzīvības iedvešanu Eiropas Savienības (ES) un ASV attiecībās pēc Džo Baidena uzvaras Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās.

"Eiropai un Amerikai nepieciešams transatlantiskais jaunais kurss," teikts abu ministru kopīgajā paziņojumā, kas pirmdien publicēts vācu laikrakstā "Die Zeit", franču avīzē "Le Monde" un ASV izdevumā "The Washington Post". "Te daudz kas labojams."

Baidena ievēlēšana veicinās lielāku transatlantisko vienotību gan attiecībās ar autokrātiem, gan attiecībās ar valstīm, kuras apdraud starptautisko vai reģionālo kārtību, norāda abi ministri.

Māss un Ledriāns pauduši atbalstu kopīgai stratēģijai attiecībās ar "sistemātisko pretinieku" Ķīnu, kā arī kopīgai pieejai centienos neļaut Irānai iegūt kodolieročus.

Tajā pašā laikā ministri uzsvēruši nepieciešamību vairot Eiropas suverenitāti drošības jautājumos.

"Mēs, eiropieši, sev vairs tikai nejautājam, ko Amerika var darīt mūsu labā, bet, ko mums jādara, lai sargātu pašu drošību un veidotu sabalansētāku transatlantisko sadarbību," raksta abi ministri. "Tās ir tās pašas monētas divas puses."

Māss un Ledriāns norāda, ka ES attīsta kopīgās aizsardzības spējas un uzņemas lielāku atbildību par drošību savā reģionā, Sāhelas zonā, Vidusjūrā un Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!