Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas un Francijas ārlietu ministri Annalēna Bērboka un Žans Īvs Ledriāns trešdien uzsvēra apņēmību noteikt Krievijai jaunas sankcijas, lai izvairītos no Ukrainas un Krievijas konflikta tālākas eskalācijas.

"Mieram un brīvībai Eiropā nav cenas," kopīgajā preses konferencē Berlīnē sacīja Bērboka.

Vācijas valdībai ir svarīgi parādīt, arī nacionālajā līmenī, gatavību ekonomiskajām sekām, kādas var būt cīņai par brīvu, suverēnu un demokrātisku Ukrainu, sacīja Bērboka, paužot atbalstu Vācijas kanclera Olafa Šolca lēmumam apturēt gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procesu, atbildot uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina darbībām.

"Krievijas prezidents Ukrainas austrumos cenšas pagriezt vēstures ratu pretējā virzienā par sliktu saviem kaimiņiem ar varas un karaspēka palīdzību un totālu nicinājumu pret visu to, kas veido Eiropas pasaules kārtību," uzsvēra ministre.

Neviens nevar ieskatīties Putinam galvā, bet Eiropa ir gatava visiem scenārijiem, viņa piebilda.

Ledriāns savukārt sacīja, ka Krievijai nule kā noteiktās sankcijas stājas spēkā trešdien.

Ledriāns un Bērboka arī norādīja, ka Eiropas Savienība pieņems lēmumu par jaunām sankcijām, ja Krievija agresijā pret Ukrainu spers tālākus soļus.

Šajā gadījumā soda pasākumu galvenais mērķis būs Krievijas finanšu sistēma, norādīja ministri.

Situācija Ukrainā ir saasinājusies pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmdienas lēmuma atzīt tā dēvēto Donbasa "tautas republiku" neatkarību. Otrdien Krievijas Federācijas padome, pamatojoties uz Putina lūgumu, pilnvaroja viņu oficiālai karaspēka ievešanai jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!