Vācija, kā arī Francija, kurai ir veto tiesības ANO Drošības padomē (DP), joprojām neuzskata, ka būtu nepieciešama jauna ANO DP rezolūcija par Irāku, pirmdien paziņoja Vācijas kanclers Gerhards Šrēders.
"Mēs ar Franciju uzskatām, ka [ANO DP] 1441.rezolūcija dod mums pietiekami daudz iespēju atbalstīt progresu, kādu ir panākušas inspekcijas," viņš sacīja preses konferencē Berlīnē pirms tikšanās ar Francijas prezidentu Žaku Širaku.

Aģentūra AFP, atsaucoties uz diplomātiskajiem avotiem, ziņo, ka ASV iesniegs ANO DP jaunās rezolūcijas projektu jau pirmdien. Šajā projektā Irāka tiks vainota, ka tā nesadarbojas ar ANO ieroču inspektoriem.

Savukārt, Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers pirmdien aicināja uzlabot ANO ieroču inspektoru darbu Irākā, kā arī dot viņiem vairāk laika. Fišers arī brīdināja nenokļūt uz "automātiska kara ceļa".

"Pirmām kārtām mums ir jāuzlabo inspektoru darbs," teica Fišers Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru sanāksmē Briselē, kurā izskatāmo jautājumu vidū dominēja krīze Irākā.

Vācijas ārlietu ministrs atbalstīja ANO galvenā ieroču inspektora Hansa Bliksa prasību iznīcināt raķetes "Al-Samoud-2", kuru darbības rādiuss pārsniedz ANO Irākai noteikto maksimālo raķešu darbības rādiusu - 150 kilometrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!