Foto: Reuters/Scanpix

Vācija uz Afganistānu nosūtījusi pirmos imigrantus, kuru lūgumi piešķirt patvērumu tikuši noraidīti. 34 afgāņu grupa Afganistānā ieradās ceturtdienas rītā (attēlā).

Tā ir pirmā noraidīto imigrantu grupa, kas atpakaļ uz dzimto Afganistānu tiek nosūtīta atbilstoši Berlīnes un Kabulas oktobrī noslēgtajam līgumam. Afganistānas Bēgļu ministrija paziņojusi, ka šogad 10 000 afgāņu, tostarp 3000 no Vācijas, mājās atgriezušies brīvprātīgi.

"Viņi ieradās pie manām durvīm četros no rīta, uzlika man roku dzelžus un iegrūda mani automašīnā," Kabulas lidostā žēlojās atpakaļ nosūtītais afgānis Ali Husaini, kuram esot bijis maz laika, lai sagatavotos. "Kur mēs atgriežamies? Mums šeit nekā nav. Te nav ne dzīves, ne darba, ne drošības," sacīja cits deportētais afgānis Sediks Kočai.

Afgāņi šogad bija otra lielākā patvēruma lūdzēju grupa Vācijā aiz sīriešiem. Agrāk noraidītie afgāņu patvēruma lūdzēji varēja palikt Vācijā, ņemot vērā drošības situāciju Afganistānā.

Tomēr Vācijas valdība tagad skaidro, ka atsevišķas Afganistānas daļas, ieskaitot galvaspilsētu Kabulu, Herātu un Mazārešarīfu, ir pietiekami drošas, lai tur atgrieztos. Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs oktobrī paziņoja, ka afgāņu deportācijām jāsignalizē, ka Vācija patvērumu piešķirs tikai nelielam skaitam Afganistānas pilsoņu.

Atbilstoši novembra datiem atpakaļ uz Afganistānu paredzēts deportēt 12 000 Vācijā mītošo afgāņu, paziņoja Vācijas valdība. Tie ir aptuveni 5 % no Vācijā mītošo afgāņu kopējā skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!