Vācijas valdība trešdien vienojās ieviest likumdošanu nolūkā aizliegt smēķēšanu vilcienos un citos transporta līdzekļos, kā arī no 16 līdz 18 gadiem paaugstināt vecumu, kādā atļauts iegādāties cigaretes.
Tomēr valdība jau norādījusi, ka tai nav pilnvaru aizliegt smēķēšanu restorānos, jo šāda vara ietilpst 16 federālo zemju jurisdikcijā. Vācijas tabakas industrija jau iepriekš uzstājusies pret aizliegumu ieviešanu.

Šobrīd Vācijas tālsatiksmes vilcienos ir nodrošināti smēķētāju vagoni, taču daudzu pilsētu satiksmes vilcienu un iekšzemes aviokompāniju operatori smēķēšanu aizlieguši.

Smēķēšanas aizliegums vilcienos, autobusos, prāmjos un lidmašīnās, stacijās un valsts iestādēs, kā arī izmaiņas tabakas izstrādājumu tirdzniecības noteikumos būs jāapstiprina abām federālā parlamenta palātām. Iecerēts arī meklēt iespēju aizliegt smēķēt taksometros.

16 Vācijas federālo zemju reģionālo valdību veselības ministri nākamnedēļ tiksies nolūkā apspriest vispārēju aizliegumu.

Vairāku federālo zemju pārstāvji iepriekš paziņoja par nodomu vienošanās nepanākšanas gadījumā vienpusēji aizliegt smēķēšanu privātās, bet publiski izmantotās teritorijās.

Vācijas konstitūcija paredz federālajām zemēm plašas pilnvaras, kā arī novērš valdības iespējas iejaukties.

Tomēr transports ir pilnīgā valdības ziņā, un tai ir tiesības ieviest smēķēšanas aizliegumu kustības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!