Foto: AP/Scanpix
Vācija ir brīdinājusi Turcijas politiķus, ka aizliegs tiem publiski uzstāties valstī laikā, kad vairākas citas Eiropas valstis ir atteikušās atļaut Turcijai organizēt mītiņus konstitucionālo grozījumu atbalstam.

"Mēs esam ļoti skaidri teikuši, ka mēs vienmēr varam veikt un vienmēr veiksim nepieciešamos pasākumus, ja Ankara neievēros Vācijas likumus," ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels sacīja žurnālam "Der Spiegel".

"Tie, kas pārkāpj robežas, nevar pieņemt, ka viņi var šeit izplatīt savus politiskos uzskatus," viņš piebilda sestdien publicētā intervijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēdējo nedēļu laikā ir nodēvējis Vācijas un Nīderlandes līderus par nacistiem un fašistiem saistībā ar viņu atteikumu atļaut ministriem rīkot aģitācijas pasākumus savās valstīs.

Abās valstīs ir liela turku kopiena, kuru Erdogans mēģina pārliecināt aprīlī gaidāmajā referendumā atbalstīt viņa kā prezidenta pilnvaru paplašināšanu un Turcijas parlamenta varas vājināšanu.

Gabriels arī norādīja, ka Turcijas izredzes iestāties Eiropas Savienībā ir "tālākas nekā jebkad agrāk".

Viņš teica, ka iepriekš nav atbalstījis kancleres Angelas Merkeles izvēli piešķirt Turcijai "priviliģētu partnerību", nevis pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā. Tomēr Gabriels atzina, ka "saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos situācija tagad ir pilnīgi atšķirīga".

Ja Eiropas Savienība sarunu ceļā panāktu "īpašas attiecības" ar Lielbritāniju, tas būtu "kā piemērs citām valstīm", atzina Vācijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!