Vācija uzņems līdz 20 tūkstošiem kvalificētu darbinieku no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), lai mazinātu šādu darbinieku trūkumu informācijas tehnoloģiju jomā, pirmdien paziņoja federālais kanclers Gerhards Šrēders.
"Mēs tiešam gribam neatpalikt šajā nozarē," sacīja Šrēders preses konferencē pēc tikšanās ar informācijas tehnoloģiju nozares pārstāvjiem.

Paātrinātas darba vīzu piešķiršanas programma, kas ļaus augsti kvalificētiem informācijas tehnoloģiju darbiniekiem dzīvot un strādāt Vācijā, stāsies spēkā nākamo triju vai četru mēnešu laikā, teica kanclers.

Programma paredz darba vīzu, kas pazīstamas kā "sarkanzaļās" kartes, tūlītēju piešķiršanu. Tomēr šie darbinieki varēs uzturēties Vācijā ne ilgāk kā piecus gadus.

Vācijas valdība sākotnēji piešķirs 10 tūkstošus vīzu un pirms tālākas to piešķiršanas novērtēs šīs programmas panākumus.

Informācijas tehnoloģiju nozares asociācija BITKOMA informēja, ka Vācijas datoru un telekomunikāciju firmās ir 75 tūkstoši vakantu darbavietu, lai gan pagājušajā nedēļā publicēta statistika liecina, ka bez darba ir 4,27 miljoni vāciešu jeb 10,9 procenti darbpējīgo iedzīvotāju.

Pret šo plānu ir izteikusies opozīcijā esošā konservatīvā Kristīgo demokrātu savienība (CDU).

Vācijas arodbiedrību konfederācijas viceprezidente Urzula Engelena - Kefere paziņoja, ka viņa teorētiski nav pret šo vīzu programmu, lai gan Vācijas datorindustrijā ir 37 tūkstoši bezdarbnieku un bez darba ir arī 56 tūkstoši inženieru.

IBM Vācijas filiāles vadītājs Ervins Štauts uzsvēra, ka sevišķi vēlas pieņemt informācijas tehnoloģiju darbiniekus no Austrumeiropas.

Izglītības ministre Edelgarde Būlmane noraidīja pieņēmumus, ka šo programmu var attiecināt arī uz citām nozarēm.

Vācijā un citās ES valstīs trūkst augsti kvalificētu darbinieku jaunajās nozarēs, kas ir attīstījušās ASV.

Atbildot uz Šrēdera izteikumiem, vadoša Indijas datorfirma paziņoja, ka Indijas kompānijas nevilcināsies izmantot šo piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!