Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehta gatavojas atkāpties, un tas varētu notikt jau nākamnedēļ, ziņo vācu mediji.

Pirmais par iespējamo ministres demisiju piektdien pavēstīja laikraksts "Bild", bet nedaudz vēlāk par to ziņoja arī "Süddeutsche Zeitung". Abas avīzes atsaucās uz vārdā neminētiem avotiem.

Tikmēr valdības pārstāvis piektdienas vakarā šīs ziņas nosauca par "baumām", kuras netiek komentētas.

Lambrehta, kas pārstāv sociāldemokrātus (SPD), izpelnījusies asu kritiku par savu Vecgada uzrunu, kuras laikā salūta fonā viņa izteicās par karu Ukrainā.

Opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU) norādījuši, ka ministres uzrunai trūcis empātijas pret Krievijas agresijas upuriem, un pieprasījuši viņas demisiju.

Tomēr kanclers Olafs Šolcs, kas arī pārstāv SPD, pēc Lambrehtas daudz kritizētās uzrunas, paziņojis, ka joprojām viņai uzticas.

Kritiku ministre izpelnījās arī pagājušā gada maijā, kad parādījās ziņas, ka viņa ļāvusi savam 21 gadu vecajam dēlam izmantot Bundesvēra helikopteru lidojumam uz vāciešu iecienīto atpūtas vietu - Ziltes salu.

Kā ministre viņa izpelnījusies daudz kritikas arī saistībā ar diskusijām par kara tehnikas piegādēm Ukrainai, kā arī par neapmierinošo situāciju Bundesvērā.

Kā ziņots, arī aptaujas liecina, ka vairums vāciešu vēlas Lambrehtas atkāpšanos.

Saskaņā ar kārtējo "Politbarometer" aptauju, ko pēc televīzijas kanāla ZDF pasūtījuma veicis institūts "Forschungsgruppe Wahlen", 60% respondentu atzinuši, ka vēlētos Lambrehtas atkāpšanos, un tikai 25% aptaujāto atbalsta viņas palikšanu amatā.

Pat puse no aptaujātajiem sociāldemokrātiem atzinuši, ka Lambrehtai vajadzētu atkāpties.

Kā viņas iespējamās pēcteces tiek minētas Bundesvēra parlamentārā komisāre Eva Hegla un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāre Zīmtje Mellere.

Viņas abas pārstāv SPD, jo Lambrehtas pēctecim arī jābūt sociāldemokrātam, lai neizjauktu varas līdzsvaru valdošajā koalīcijā, kurā līdz ar SPD pārstāvēti zaļie un liberālā Liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!