Foto: AP/Scanpix/LETA
Vācijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tiekot apsvērta papildu Eiropā ražoto iznīcinātāju "Eurofighter Typhoon", ne amerikāņu "Lockheed Martin F-35 Lightning II" iegāde, atsaucoties uz ministrijas pārstāvjiem, ziņo "Janes".

Līdzšinējo un strauji novecojošo "Panavia Tornado" floti no 2025. gada varētu aizstāt ar "Eurofighter Typhoon", kā alternatīvas versijas pieļaujot "Boeing" ražotos "F-15 Eagle" un "F/A-18E/F Super Hornet", paziņojusi ministrija, tādējādi noraidot Vācijas Gaisa spēku vadītāja ģenerālleitnanta Karla Millnera pirms mēneša pausto, ka Vācija priekšroku dodot pasaulē modernākajiem iznīcinātājiem "F-35".

"Gaisa spēku [vadītāja] paustais uzskats, ka "F-35 Lightning II" ir īpaši piemērots "Tornado" sistēmu nomaiņai, nav federālās valdības viedoklis," aģentūrai "Reuters" paudis aizsardzības ministra vietnieks Ralfs Brauksipe.

Vācijas Bruņotajiem spēkiem laika posmā no 2025. līdz 2030. gadam ir jānomaina sava kaujas lidmašīnu "Panavia Tornado" flote. Sākotnēji Vācija izskatīja iespēju attīstīt jaunu lidmašīnu, un par to uzsāka sarunas ar "Airbus Defence and Space", taču īsais esošo iznīcinātāju atlikušais kalpošanas laiks Vācijas valdībai un "Luftwaffe" vadībai licis izraudzīties "Tornado" pēcgājēju starp jau esošajiem variantiem.

""Tornado" aizvietotājam jābūt piektās paaudzes iznīcinātājam, kuru var pamanīt pēc iespējas vēlāk vai nevar nemaz. Tam jābūt spējīgam identificēt mērķus no liela attāluma un nomērķēt pēc iespējas ātrāk. Aizsardzības ministrija patlaban izskata vairākus komerciāli pieejamos lidaparātus, tostarp "F-35". To jau ir pasūtījušas vairākas valstis, dažas jau izmanto, un tas atbilst vairumam mūsu prasību," iepriekš norādīja Millners.

"Panavia Tornado" pirmoreiz gaisā pacēlās 1974. gadā. To kopīgi izstrādāja Rietumvācija, Itālija un Lielbritānija. Iznīcinātājus ražoja līdz 1998. gadam, un šajā laikā tapuši 992 lidaparāti, kuri kalpojuši un joprojām kalpo Vācijas, Itālijas, Lielbritānijas un Saūda Arābijas Bruņotajiem spēkiem. Vācijas Gaisa spēku un Jūras spēku rīcībā gadu gaitā nodoti kopumā 359 "Tornado".

Savukārt "Eurofighter Typhoon" pirmajā izmēģinājuma lidojumā devās 1994. gadā, bet ieviests dažādu valstu bruņotajos spēkos kopš 2003. gada. Vācijai ir otra lielākā "Eurofighter" flote aiz Lielbritānijas – tās rīcībā ir 143 šīs markas iznīcinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!