Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Štreinmeiers, kurš parasti tiek uzskatīts par Krievijai labvēlīgi noskaņotu, piektdien publicētā intervijā asi uzbrucis Kremlim par tā ieceri izvietot raķetes Kaļiņingradā.
Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva trešdienas paziņojums par plāniem izvietot raķetes Kaļiņingradā, tādējādi atbildot uz ASV plāniem izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus, ir "nepareizs signāls nepareizajā laikā", sacīja Štreinmeiers.

"Krievijai ir jāatzīst, ka ir iespēja labām attiecībām starp ASV un Krieviju ar nākamo ASV prezidentu, kurš meklē jaunas partnerattiecības," intervijā avīzei "Frankfurter Allgemeine Zeitung" norādīja ministrs.

"Maskavai nevajadzētu radīt ieganstu tālākam nesaskaņām," sacīja Štreinmeiers, piebilstot, ja Medvedeva paziņojums bija domāts jaunievēlētā ASV prezidenta Baraka Obamas provocēšanai, "tad tas nebija īpaši gudri".

Medvedevs trešdien savā pirmajā gadskārtējā runā par stāvokli valstī arī paziņoja, ka Krievija elektroniski bloķēs pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus un ir atteikusies no plāniem atsaukt trīs raķešu pulku dežūras.

Krievija kategoriski iebilst pret ASV plāniem izvērst pretraķešu vairogu NATO dalībvalstīs Polijā un Čehijā, apgalvojot, ka tas izjaukšot spēka līdzsvaru un graušot tās kodolarsenālu.

Vašingtona uzsver, ka vairogs nevarēs sacensties ar Krievijas arsenālu un tā mērķis ir tikai aizsargāt Eiropu pret "neprognozējamo valstu", konkrēti Irānas, un teroristu uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!