Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle pieprasa ātrāk atcelt obligāto karadienestu, ko, pēc viņa trešdien teiktā, varot izdarīt līdz 2013.gadā plānotajām nākamajām federālajām vēlēšanām, vēsta aģentūra DDP.

Vestervelle, kurš ir arī vicekanclers un Brīvās demokrātiskās partijas vadītājs, laikrakstam "Hamburger Abandblatt" teica, ka nesenais dienesta saīsinājums no deviņiem līdz sešiem mēnešiem esot solis pareizajā virzienā. Taču karadienests ir steidzami jālikvidē, viņš teica.

"Pareizais lēmums būtu iespējami drīzāk atcelt obligāto karadienestu," viņš teica laikrakstam un piebilda, ka atzinīgi vērtējot aizsardzības ministra Karla Teodora cu Gutenberga solījumu "risināt jautājumu par brīvprātīgiem karavīriem ar pilnīgi atvērtu prātu".

Gutenbergs ir iesaistījies rūpīgā bruņoto spēku pārskatīšanā, lai radikāli samazinātu izdevumus militārajām vajadzībām. Daļa no tā būs lēmums - vai un kad atcelt obligāto karadienestu.

Gutenbergs pats izteicies, ka viņš dodot priekšroku obligātā karadienesta atcelšanai, pamatojoties uz to, ka modernajiem karavīriem jābūt pilnīgi profesionāliem.

Vestervelle apgalvoja, ka obligātā karadienesta jautājums nav par budžeta samazināšanu, bet gan par taisnīgumu.

"Nevar būt tā, ka tikai 16% attiecīgās vecuma grupas pilda militāro dienestu, bet daudzi citi šajā laikā var uzlabot savas izredzēs iegūt darbu," viņš teica.

Dienestam piemērotajiem jauniešiem ir iespēja pildīt civilo dienestu, ko daudzi no viņiem arī izraugās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!