Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pirmdien pauda bažas par vardarbīgo politisko konfliktu Rumānijā, kas saistīts ar tieslietu reformām un korupciju, un aicināja Bukaresti uzlabot likuma varu valstī.

"Mūs ne tik daudz uztrauc diskusija [par tieslietu reformām], jo tai ir jānotiek, bet gan šī strīda skarbums, kas pat ir novedis līdz vardarbīgai konfrontācijai," teica Māss, runājot vēstnieku konferencē "Bukareste, Berlīne, Brisele", kas notika Rumānijas galvaspilsētā.

Māss atzīmēja, ka ir vajadzīga stipra un vienota Rumānija, jo nākamā gada pirmajā pusgadā valsts prezidēs Eiropas Savienībā.

Māsam Bukarestes apmeklējuma laikā bija sarunas ar Rumānijas ārlietu ministru Teodoru Meleškanu. Bija plānotas arī sarunas ar Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu.

Bukarestē 10.augustā notika sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kuri protestēja pret kreisi centriskās valdības tieslietu reformām, kas tiek uzskatītas par tiesu varu vājinošām un izdevīgām korupcijā apsūdzētiem politiķiem.

Policija demonstrantu izklīdināšanai lietoja ūdensmetējus, asaru gāzi un stekus. Sadursmēs tika ievainoti vairāk nekā 450 cilvēku, tostarp 30 policisti, un 30 demonstranti tika aizturēti.

Policijas vardarbība izraisīja plašu sašutumu Rumānijā un ārvalstīs.

Johanniss, kas pārstāv opozīcijā esošos labējos politiskos spēkus, toreiz nosodīja "policijas brutālo iejaukšanos". Prezidents norādīja, ka policijas rīcība bijusi "nesamērīga", un apsūdzēja valdību par "valsts ieraušanu haosā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!