Eiropas Savienība (ES) atzīs Kosovas neatkarību, ja tā atdalīsies no Serbijas, pirmdien paziņoja ES pārstāvis Kosovas sarunās Volfgangs Išingers.
Išingers sacīja, ka attiecīgs lēmums tiks pieņemts tuvākajās dienās.

Taču ES uzstās, lai neatkarīgā Kosova ievēro likumus attiecībā uz mazākumtautību tiesībām un apstiprina mūsdienu konstitūciju, kas jau ir sastādīta, norādīja Išingers.

Viņš skaidroja, ka Kosova uzreiz nebūs suverēna valsts kā Vācija vai Francija, jo tai arī turpmāk būs vajadzīga "plaša starptautiska aizsardzība".

"NATO spēki paliks. Kosovā būs starptautiska klātbūtne, vai nu ANO vai Eiropas Savienība. Tā būs starptautiski uzraudzīta neatkarība," sacīja Išingers.

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien sanāksmē Briselē lemj par vienotu nostāju attiecībā uz Kosovas atzīšanu, ja tā vienpusēji pasludinās neatkarību.

Ministri izstrādā kopīgu deklarāciju, kas tiks izplatīta pēc gaidāmās Kosovas neatkarības pasludināšanās, kā arī strādā pie vienošanās par civilas misijas nosūtīšanu uz Kosovu, lai atvieglotu pārejas laiku.

ES prezidējošās valsts Portugāles ārlietu ministrs Luišs Amadu sacīja, ka ministri ir tuvu vienošanās panākšanai, kaut arī Kiprai, Grieķijai, Slovākijai un Spānijai pagaidām ir iebildumi.

Kosovas līderi ir solījuši vienpusēji pasludināt neatkarību pēc 10.decembra, kad beidzās starptautisko vidutāju centieni panākt vienošanos Kosovas statusa jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!