Ādolfa Hitlera sacerējuma "Mein Kampf" ("Mana cīņa") aizliegums ir atceļams, lai grāmatu varētu izdot, papildinot ar redakcijas komentāriem, piektdien paziņoja viens no Vācijas ebreju līderiem.
"Es pamatā atbalstu [ideju] grāmatu padarīt publiski pieejamu, pievienojot anotāciju," radiointervijā atzina Vācijas Ebreju centrālās padomes ģenerālsekretārs Stefans Krāmers.

Runājot ar raidorganizāciju "Deutschlandfunk", viņš pauda pārliecību, ka šādam izdevumam jābūt pieejamam arī internetā, jo šo grāmatu tāpat var lasīt daudzu citu valstu vietnēs.

Hitlers savu grāmatu nodiktēja toreizējam savam līdzgaitniekam Rūdolfam Hesam, kas kopā ar viņu izcieta cietumsodu pēc 1923.gada neveiksmīgā tā sauktā Alus puča. Tajā izklāstīta vācu rasiskā pārākuma doktrīna un ieceres anektēt plašas toreizējās PSRS teritorijas.

Krāmers pavēstīja, ka Vācijas Ebreju centrālā padome ir gatava sniegt atbalstu grāmatas anotēšanā un varētu pat vērsties pie Bavārijas federālās zemes valdības, kurai pieder autortiesības uz Hitlera grāmatu, ar lūgumu atcelt tās publicēšanas aizliegumu.

Vācijā "Mein Kampf" izplatīšana joprojām ir aizliegta, izņemot atsevišķus īpašus apstākļus. Aizliegta ir arī nacistiskā simbolika, kā arī nacistu jeb tā sauktā romiešu sveiciena izmantošana.

"Mein Kampf" nāca klajā 1925.gadā, un pēc tam, kad 1933.gadā Hitlers nāca pie varas, tā kļuva ne tikai par skolēnu mācību grāmatu, bet tika dāvināta pat jaunlaulātajiem.

Pēdējo gadu laikā vairāki vēsturnieki, no kuriem daži ir ebreji, aicinājuši atcelt grāmatas aizliegumu.

Pagaidām iegūt kādu no nacistu laikā izdotajiem eksemplāriem var tikai pircēji, kas var pierādīt, ka grāmata tiem nepieciešama viņu akadēmiskajā darbā. Citos gadījumos pārdošana ir aizliegta, un Bavārijas reģionālā valdība, kas no sabiedroto okupācijas iestādēm saņēma "Mein Kampf" autortiesības, atsakās piekrist jaunu izdevumu publicēšanai.

"Deutschlandfunk" vēsta, ka Minhene joprojām atsakās mīkstināt publicēšanas ierobežojumus.

"[Tas] piesaistītu ārkārtīgu politisko uzmanību visā pasaulē un, iespējams, izsauktu neizpratni," raidorganizācija citē Bavārijas Finanšu ministrijas paziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!