Foto: AP/Scanpix

Vācijas Federālā izlūkošanas dienesta vadītājs Gerhards Šindlers brīdina par iespējamiem starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" biedru uzbrukumiem Eiropas valstīs, vēsta Vācijas laikraksts "Welt".

"Draudi pirmkārt nāk no "Al Qaeda" Jemenas šūniņas. Viņi grasās sākt "svēto karu" Eiropā," intervijā laikrakstam atklājis Šindlers. Saskaņā ar amatpersonas teikto teroristi izmanto "vientuļā vilka" taktiku, kad nākamais terorists – pašnāvnieks, kurš dzīvo uzbrukuma mērķa valstī, dodas uz speciālām apmācību nometnēm ārvalstīs. "Mēz zinām, ka šādu taktiku pašlaik izmanto "Al Qaeda", un veltam tai pienācīgu uzmanību," skaidro izlūkdienesta vadītājs.

"Delfi" jau vēstīja, ka Jemenas "Al Qaeda" atzars ir uzsācis jaunu biedru piesaistīšanas kampaņu internetā, cenšoties savervēt jau Rietumvalstīs dzīvojošus potenciālos teroristus.

Tā ir mērķtiecīgas kampaņas sastāvdaļa, kas ir bīstams "Al Qaeda" darbības aspekts, uzrunājot potenciālos atbalstītājus, kas mitinās Rietumos, uzskata ASV amatpersonas, kuras pārskata džihādistu forumu saturu.

Viens no šiem ziņojumiem kādā forumā arābu valodā publicējis lietotājs, kurš parakstījies kā Arābijas pussalas "Al Qaeda" militārā komiteja. "Uzrunājot tos, kas alkst pēc mocekļu operācijām un tos, kuri meklē iespēju sarīkot operācijas, kuras nodarītu lielus zaudējumus ienaidniekam, mērķis tagad ir aktivizēt tos brāļus, kas dzīvo ienaidnieka zemēs...vienalga - kristiešu, ebreju vai atkritēju, jo tīri individuāls džihāds vai tā sauktie vientuļie vilki ir kļuvuši populāri," teikts paziņojumā.

Ziņojumā norādītas trīs e-pasta adreses, uz kurām rakstīt interesentiem, izmantojot lejuplādējamu šifrēšanas programmu.

E-pasta adreses saskanēja ar tām, kuras maijā publicētas grupējuma angļu valodā iznākošajā džihāda žurnālā "Inspire". Žurnāls piedāvāja uzbrukuma valstu prioritāšu sarakstu, kura galvgalī bija ASV, pēc tam sekoja Izraēla, Francija, Lielbritānija un "atkritēju režīmi" musulmaņu pasaulē.

Žurnāls norādīja divus veidus, kā rīkot uzbrukumus. Pirmais – terorists izvēlas mērķi un sniedz detalizētu informāciju par to. Militārā komiteja izstudē informāciju un tad lemj par šo jautājumu. Otrais – atkarībā no kandidāta un tā dzīvesvietas komiteja piedāvā mērķi, kuram uzbrukt, norādīts paziņojumā.

"Al Qaeda" Arābijas pussalas filiāle pēdējā gada laikā ir palikusi spēcīgāka un ietekmīgāka un ar lielākām iespējām sarīkot uzbrukumus Rietumvalstīs, uzskata ASV amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!