Foto: AFP/Scanpix

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) jaunatnes organizācija "Jusos" nedēļas nogalē noraidīja partijas vadības noslēgto vienošanos par tā dēvētās lielās koalīcijas veidošanu ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem konservatīvajiem.

Balsojumā, kas sestdien notika Nirnbergā rīkotajā "Jusos" kongresā, neskatoties uz SPD priekšsēdētāja Zigmāra Gabriēla un citu partijas līderu pūliņiem, vairākums nobalsoja pret SPD delegācijas saskaņoto koalīcijas līgumu ar Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Jaunievēlētā "Jusos" līdere Johanna Īkermane, norādīja, ka koalīcijas līgumā neesot iekļauta virkne sociāldemokrātu programmas punktu, tostarp studējošo stipendiju palielināšana un nodokļu paaugstināšana, lai iegūtu papildu līdzekļus izglītības sistēmas un vietējās infrastruktūras uzlabošanai.

Viņa aicināja uzsākt sarunas ar "zaļajiem" un kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie") par kreisas mazākuma valdības iespējamo veidošanu.

Gabriēls atzina, ka koalīcija ar CDU/CSU nav gluži tas, ko SPD vēlētos, taču norādīja, ka tā ir vienīgā sapratīgā izeja. "Koalīcijas līguma noraidīšana nevairos taisnīgumu, drīzāk gan tā to samazinās miljoniem cilvēku Vācijā," uzsvēra partijas priekšsēdis.

Sociāldemokrātu jauniešu lēmums var ietekmēt SPD iekšējā referenduma iznākumu.

Kā ziņots, piektdien sākās balsošana sociāldemokrātu iekšējā referendumā, kurā ikvienam no 470 000 partijas biedru dota iespēja izteikties par vadības noslēgto koalīcijas līgumu.

Paredzēts, ka balsošanas rezultāts tiks paziņots 14.decembrī.

Tikmēr arī virkne CDU jaunākās paaudzes politiķu pauduši savu neapmierinātību ar koalīcijas līgumu, un svētdien viņi publicēja manifestu "CDU 2017".

Neapmierināto vidū ir arī Bundestāga un federālo zemju parlamenta deputāti, kuri aicina pārskatīt lēmumu atsevišķām iedzīvotāju kategorijām pensionēšanās vecumu pazemināt līdz 63 gadiem.

Viņi vēlas arī saglabāt attiecības ar brīvajiem demokrātiem (FDP), konservatīvo tradicionālajiem sadarbības partneriem, kuriem septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās neizdevās pārvarēt iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru.

Pirmdien arī vairāki CDU vadošie politiķi ļāva noprast, ka nepiekrīt koalīcijas līgumam. CDU ekonomikas padomes priekšsēdētājs Kurts Lauks kopīgi ar Bundestāgā esošajiem uzņēmēju aprindu pārstāvjiem kritizē gan koalīcijas līgumā paredzēto pensionēšanās vecuma pazemināšanu un minimālās algas noteikšanu valsts mērogā, gan "lielās koalīcijas" iecerēto enerģētikas un nodokļu politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!