Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvais bloks (CDU/CSU) koalīcijas sarunās ievērojami piekāpies sociāldemokrātiem (SPD), ziņo Vācijas mediji.

Mediji vēsta, ka partijas ir atrisinājušas savas domstarpības un parakstījušas vienošanos par "lielās koalīcijas" atjaunošanu.

Taču, lai to panāktu, konservatīvajiem nācies ievērojami piekāpties, atdodot SPD finanšu ministra amatu, ko līdz šim ieņēma CDU politiķis Volfgangs Šeible. Tas, visticamāk, nozīmēs pārmaiņas Vācijas eirozonas politikā, atzīst mediji.

Finanšu ministra amatā jaunajā valdībā stāsies līdzšinējais Hamburgas mērs sociāldemokrāts Olafs Šolcs, kurš kļūs arī par vicekancleru, pavēstīja avoti partijā.

Līdzšinējais iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs, kura pilnvaru laikā izvērsās bēgļu krīze un notika vairāki terorakti, trešdien paziņoja, ka līdz ar CDU/CSU un SPD vienošanos plāno pamest valdību.

De Mezjērs, kas vēl nesen tika minēts kā Merkeles iespējamais mantinieks, ir viens no lielākajiem zaudētājiem koalīcijas sarunu kompromisos.

Paredzams, ka CSU līderis Horsts Zēhofers kļūs par iekšlietu ministru.

Merkele tikmēr trešdien aizstāvēja vadošu ministriju atdošanu SPD, uzsverot, ka "mums bija jāpanāk kompromisi".

Neskatoties uz ietekmīgu ministriju nonākšanu sociāldemokrātu rokās, Merkele uzstāja, ka konservatīvie saglabājuši "nozīmīgus portfeļus", tostarp veselības un lauksaimniecības ministra amatus.

Kanclere paziņoja, ka koalīcijas vienošanās veidos pamatu "labai un stabilai valdībai" un koalīcijas sarunas "ir bijušas tā vērtas".

Merkele uzsvēra, ka viņas valdību raksturos stabils budžets un investīcijas sociālajā jomā.

SPD līderis Martins Šulcs jau iepriekš šonedēļ uzsvēra, ka partija ir panākusi piekāpšanos no konservatīvo puses apmaiņā pret atbalstu "lielās koalīcijas" atjaunošanai.

Tikmēr avoti SPD paziņojuši, ka Šulcs atkāpsies no partijas vadītāja amata, ko nodos SPD Bundestāga frakcijas līderei Andreai Nālesai. Pats Šulcs jaunajā valdībā ieņems ārlietu ministra amatu.

Pēc smagās sakāves Bundestāga vēlēšanās SPD sākotnēji vēlējās pāriet opozīcijā un negribīgi piekrita iesaistīties koalīcijas sarunās. Partijas 464 000 biedru vēl ir jāapstiprina koalīcijas vienošanās iekšējā referendumā.

Ja sociāldemokrāti tomēr noraidīs atgriešanos "lielajā koalīcijā", Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

Paziņojumā pie fotogrāfijas, kurā Šulcs redzams kopā ar citiem SPD pārstāvjiem, kas piedalījās sarunās, teikts: "Noguruši, bet priecīgi. Vienošanās ir panākta! Beidzot. Tagad tekstā tiek iestrādātas pēdējās detaļas."

Ziņa par vienošanās noslēgšanu būs atvieglojums investoriem un Vācijas sabiedrotajiem, kas bažījās par ilgo valdības veidošanas procesu laikā, kad Eiropai jācīnās ar vairākām nopietnām problēmām, tostarp "Breksitu" un nepieciešamību reformēt eirozonu.

Sarunām pietuvināti avoti ziņo, ka sociāldemokrāti ieguvuši finanšu ministra un nodarbinātības un sociālās labklājības ministra portfeļus, un mediji vēsta, ka sociāldemokrātu rokās nonākuši arī tieslietu, ģimenes lietu un vides ministru amati.

CDU ieguvusi ekonomikas un aizsardzības ministru portfeļus, bet CSU - iekšlietu ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!