Foto: Imago/Scanpix/LETA
Vācijas līderi ceturtdien paziņojuši, ka neizslēdz robežu slēgšanu ar kaimiņvalstīm, jo tajās sākuši izplatīties lipīgākie koronavīrusa paveidi.

"Mēs uzskatām, ka būtu saprātīgi pasludināt abas [Austriju un Čehiju] par mutāciju apgabaliem. Tas, visticamāk, notiks," sacīja Bavārijas premjerministrs Markuss Sēders.

Viņš trešdien brīdināja, ka gadījumā, ja Čehija nespēs pieņemt atbilstošus pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, jāapsver arī robežu slēgšana.

Vācija janvāra beigās gandrīz pilnībā aizliedza iebraukšanu no valstīm, kas klasificētas kā mutācijas apgabali. Tās ir teritorijas, ko vissmagāk skāruši jaunie lipīgākie vīrusa paveidi.

Tā kā Vācijas kaimiņvalstīs vīruss turpina strauji izplatīties, kas daļēji skaidrojams ar jaunajiem vīrusa paveidiem, Vācijas līderi bažījas, ka robežu neslēgšana apdraudēs Vācijas centienus ierobežot vīrusa izplatību.

Bādenes-Virtembergas federālās zemes premjerministrs Vinfrīds Krečmans reģionālā parlamenta sēdē sacīja, ka gadījumā, ja kaimiņvalstīs turpinās izplatīties jaunie vīrusa paveidi, tad tas, "protams, var ārkārtējā gadījumā novest pie robežas slēgšanas".

Austrija jau ir noteikusi ierobežojumus, lai atturētu cilvēkus no Tiroles reģiona pamešanas. Austrijas kanclers Sebastians Kurcs paziņojis, ka šo reģionu skāris lielākais Dienvidāfrikas vīrusa paveida uzliesmojums Eiropā.

Cilvēkiem, kas vēlas pamest reģionu, jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests. Par nepakļaušanos var tikt piemērots līdz 1450 eiro liels naudassods.

Taču Sēders pauda bažas, ka Tiroles reģions, kas robežojas ar Bavāriju, var kļūt par vīrusa superizplatītāju, piebilstot, ka Tirole neuztver situāciju nopietni.

Tikmēr Saksijas federālā zeme, kas robežojas ar Čehiju, paziņoja, ka no sestdienas stingrāk pārbaudīs robežas šķērsotājus, un ierobežojumi attieksies arī uz pārrobežu strādniekiem.

Ceļot varēs tikai cilvēki, kas strādā būtiskos amatos, piemēram, ārsti un pansionātu darbinieki, bet viņiem būs katru dienu jāveic Covid-19 testi un jāierobežo ceļošana tikai starp savām mājām un darbavietu.

Čehijas valdība šodien paziņoja, ka norobežos trīs apgabalus, ko vīruss skāris vissmagāk, tostarp divus pie Vācijas robežas. Cilvēkiem, kas dzīvo šajos apgabalos, aizliegts izbraukt, un citiem aizliegts ieceļot tajos.

Čehijas veselības aprūpes nozares amatpersonas vēlas, lai ierobežojumi paliek spēkā trīs nedēļas, lai gan, visticamāk, būs izņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!