Foto: AP/Scanpix
Vācijas svētdien aizvadītajās Bundestāga vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU), vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Par CDU/CSU nobalsojuši 42 % vēlētāju, kas ir Merkeles vadīto konservatīvo labākais rādītājs pēdējos 23 gados, liecina sākotnējie oficiālie rezultāti.

Merkeles vadīto kristīgo demokrātu pašreizējais koalīcijas partneris - liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) piedzīvojusi fiasko un ar 4,8% rezultātu nav pārvarējusi iekļūšanai Bundestāgā noteikto piecu procentu barjeru.

Pašreiz opozīcijā esošie sociāldemokrāti ieguvuši 25,7% balsu, "zaļie" ieguvuši 8,4% balsu, bet kreiso ekstrēmistu partija - 8,6% balsu.

Gada sākumā izveidotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" ieguvusi 4,7% balsu un nav iekļuvusi Bundestāgā.

Lai gan eiroskeptiķu iegūtais rezultāts nav ļāvis iekļūt parlamentā, tās 4,7 % rezultāts sagādājis pārsteigumu, ņemot vērā, ka partija aicināja valsti izstāties no eirozonas.

Vācijas parlamenta apakšpalātā nebūs pārstāvēta arī „Pirātu partija”, kurai izdevies iegūt 2,2% balsu, un Vācijas galēji labējā Nacionāldemokrātu partija (NPD), kas ieguvusi tikai 1,3% balsu.

Merkele jau pēc pirmajiem provizoriskajiem aptauju rezultātiem neslēpa savu prieku par rezultātu, sacīdama "Kopā nākamajos četros gados mēs darīsim visu, lai atkal padarītu tos par Vācijai veiksmīgiem gadiem.”

"Dārgie draugi, jūsu ovācijas liecina, ka mums visiem ir kaut kas svinams. Tas ir lielisks rezultāts. Pirmkārt, es gribētu pateikties vēlētājiem, kuri apliecinājuši tik milzīgu uzticību mūsu konservatīvajām partijām. Un es gribētu solīt vēlētājiem, ka mēs rīkosimies atbildīgi un ar lielu rūpību. Liels paldies jums," saviem atbalstītājiem sacīja Merkele.

Merkeles triumfu gan pamatīgi pabojājusi mazāko koalīcijas partneru Brīvo Demokrātu partijas sagrāve, neiekļūstot Bundestāgā. Līdz ar to turpmāk par aktuālu kļūst jautājums, ar ko Merkele ir gatava doties koalīcijā. Par vienu no reālākajām versijām minēta "Lielā koalīcija", kurā konservatīvie, līdzīgi kā jau 2005 - 2009.gada termiņā, sadarbotos ar sociālistiem.

Eksperti jau brīdinājuši, ka, ja Merkele nevēlēsies sadarboties ar jaunu koalīcijas partneri, tad Vācija var piedzīvot arī mazākuma valdību. Merkele gan paziņojusi, ka par koalīcijas partneriem domās, kad būs iegūti galējie oficiālie velēšanu rezultāti.

Merkeles triumfs pirmdien rotā teju visu vadošo mediju pirmo ziņu virsrakstus, tā, piemēram , "Spiegel Online" vēstīja, ka "Vācija beidzot ir kļuvusi pa Angelas Merkelas Zemi", tāpat medijs Vāciju nu nodēvējis par "Merkeles Republiku".

Savukārt laikraksts "The New York Times" norādīja, ka Vācijas kanclere guvusi lielu personīgu triumfu, kas ir apstiprinājums viņas vadībai.

Savukārt britu konservatīvais laikraksts "Daily Mail" norādījis, ka, saglabājot kancleres amatu uz trešo pilnvaru termiņu, Merkele kļuvusi par "Vācijas Mārgaretu Tečeri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!