Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) eksperti uzskata, ka jau izstrādātās vakcīnas ir efektīvas pret jaunatklāto, lipīgāko koronavīrusa paveidu, kas identificēts Lielbritānijā, svētdien paziņojis Vācijas veselības ministrs Jens Špāns.

"Saskaņā ar visu, kas mums šobrīd zināms, jaunais paveids neietekmē vakcīnas un tās paliek tikpat efektīvas," viņš sacījis raidsabiedrībai ZDF, atsaucoties uz "Eiropas iestāžu ekspertu sarunām".

Kā ziņots, jaunā vīrusa paveida izplatīšanās Lielbritānijā, kur jau nācies ieviest stingru karantīnas režīmu Londonā un daļā valsts, raisījusi bažas arī citviet pasaulē, un daudzas valstis svētdien paziņojušas, ka ierobežo satiksmi ar Apvienoto Karalisti.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien pavēstīja, ka miljoniem britu nāksies mainīt savus plānus un Ziemassvētkos palikt mājās, jo jaunais vīrusa paveids izplatās daudz straujāk nekā līdz šim zināmie - tiek uzskatīts, ka tas varētu būt par 70% lipīgāks, tomēr nav datu, kas liecinātu, ka jaunā vīrusa variācija, kas nosaukta par "VUI 202012/01", būtu letālāka vai mazāk jutīga pret izstrādātajām vakcīnām.

Veselības ministrs Mets Henkoks svētdien atzina, ka jaunatklātā vīrusa paveida izplatību pašlaik neizdodas kontrolēt un tās iegrožošanai noteiktais stingrākais karantīnas režīms var palikt spēkā vēl mēnešiem ilgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!