Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) neupurēs savus augstos pārtikas drošības standartus labākai piekļuvei ASV auto tirgum, piektdien paziņojis Vācijas pārtikas un lauksaimniecības ministrs Kristians Šmits.

Šmita izteikumi ir kārtējā kritikas deva sarunām par topošo brīvās tirdzniecības līgumu starp ASV un ES.

Vašingtona un Brisele vēlas noslēgt Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP) vēl šogad, pirms Baraks Obama atstāj ASV prezidenta amatu, tomēr līgumam ir daudz pretinieku abās okeāna pusēs.

Šmits vācu laikrakstam "Der Spiegel" sacīja, ka ASV pienācis laiks beidzot spert soli, ja tās vēlas šo līgumu.

Viņš sacīja, ka Vašingtona līdz šim nav izrādījusi nekādu nopietnu piekāpšanos.

ASV politiķi kļūdās, ja domā, ka var "iekārdināt mūs, vāciešus, ar piekāpšanos automobiļu sektorā," viņš piebilda, uzsverot, ka ES tam neupurēs savus augstos pārtikas drošības standartus.

"Vienam nav nekāda sakara ar otru," paziņoja Šmits, uzsverot, ka šāds barters nenotiks.

Vides aizsardzības aktīvistu organizācija "Greenpeace" pirmdien publiskoja konfidenciālus dokumentus, kuri, pēc tās apgalvojuma, pierāda ASV pūliņus apiet ES patērētāju aizsardzības noteikumus.

Organizācija paziņoja, ka līgums būtu jānoraida, jo tas grautu drošības standartus un radītu triecienu patērētāju aizsardzības pasākumiem, kas bloķē ģenētiski modificētus organismus un ar hormoniem audzētu gaļu.

Atsaucoties uz konfidenciālajiem dokumentiem, "Greenpeace" paziņoja, ka Vašingtona draudējusi bloķēt pūliņus atvieglot Eiropas automašīnu eksportu, ja Eiropa nepiekritīs palielināt ASV lauksaimniecības produktu iepirkšanu.

Raidorganizācijas ARD ceturtdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka Vācijā pieņemas spēkā bažas par TTIP.

Aptuveni 70% aptaujāto pauda uzskatu, ka no līguma būtu vairāk sliktuma nekā labuma. 2014.gada jūnijā šādi domāja tikai 55% aptaujāto.

Vācijas kanclere Angela Merkele šonedēļ atkārtoti paziņoja, ka viņas valdība darīs visu iespējamo, lai šis līgums tiktu noslēgts, bet Vācijas ekonomikas ministrs sociāldemokrāts Zigmārs Gabriels pagājušajā mēnesī brīdināja, ka sarunas par TTIP cietīs neveiksmi, ja ASV neizrādīs lielāku piekāpšanos.

Topošo līgumu kritizējusi arī Francija, kuras prezidents Fransuā Olands šonedēļ paziņoja, ka Parīze "šajā stadijā" līgumu noraida, jo Francija iestājas pret "neregulētu brīvo tirdzniecību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!