Foto: AFP/Scanpix

Vācijas valdība gatavojas ilgstošam konfliktam ar Krieviju, un esošā krīze var ilgt vairāk par desmit gadiem, intervijā televīzijas kanālam ZDF sacījis Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

"Dažkārt pietiek ar 14 dienām, lai izraisītu konfliktu un 14 gadus to risinātu," atzīmējis ministrs.

Kā vienu no neatrisināmajām problēmām viņš uzskata Krimas nākotni. Pēc viņa vārdiem, starptautiski atzīt pussalas iestāšanos Krievijas sastāvā ir neiespējami. "Mēs nevaram noignorēt nelikumīgu Krimas aneksiju, aizmirstot par to vai tagad vienkārši apejot šo faktu. Konflikts starp mums [Vāciju un Krieviju] turpināsies," sacījis ministrs.

Tāpat Šteinmeiers paziņojis, ka ar sapratni attiecas pret Ukrainas tiekšanos pēc NATO, taču norādījis, ka "neskatoties uz to, mums jāpaliek reālistiem. Mēs esam iesaistīti bīstamā konfliktā. Tam, kā liecinieki mēs šodien esam, nekā laba nav," atklājis ārlietu ministrs. Pēc viņa vārdiem, šobrīd ir iespējami vēl sliktāki scenāriji, tāpēc nepieciešams izrādīt ārpolitisku atbildību un paziņot, ka nedrīkst vēl vairāk "liet eļļu ugunī".

Līdz ar to Šteinmeiers atzīst, ka jautājums par Ukrainas dalību NATO nav lēmumu dienaskārtībā. "Es neredzu Ukrainas ceļu NATO. Esmu par pilnu atklātību šajā jautājumā. Citi, iespējams, publiski izsakās atturīgāk, taču, cik man zināms, manu pozīciju atbalsta daudzi," sacījis Šteimneiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!