Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers ceturtdien, 19. septembrī, nopēla kritiķus, kas pārmetuši nelegālo imigrantu uzņemšanu kuģos Vidusjūrā.

"Ir neticami, ka man kā iekšlietu ministram būtu jāattaisno cilvēku glābšana no noslīkšanas," žurnālistiem sacīja ministrs, apstiprinot, ka Vācija piedāvājusi pieņemt ceturto daļu jūrā uzņemto nelegālo imigrantu.

Pirmdien Maltā gaidāmajā samitā Eiropas Savienības (ES) amatpersonas cer panākt vienošanos par to, kā risināt kuģos Vidusjūrā uzņemto nelegālo imigrantu jautājumu.

Zēhofers sacīja, ka atbalsta vienošanos par "elastīgu solidaritāti", kurā, iespējams, arī nebūtu iekļautas visas ES dalībvalstis.

"Ja mēs gaidīsim uz to, lai piedalās visas 27, tad mēs nekad nepanāksim atrisinājumu," sacīja Zēhofers, izsakoties par visām ES dalībvalstīm, atskaitot Lielbritāniju.

Viņš arī norādīja, ka līdz ar jaunās Itālijas valdības izveidi bez nacionālkonservatīvās partijas "Līga" radusies cerība uz "jaunu laikmetu" un iespēju rast kompromisu migrācijas jomā.

"Ja Vācija neizmantos šos lielo iespēju, tā būs pamatīga neveiksme," sacīja Zēhofers.

Vienlaikus ministrs pauda satraukumu par notikumu attīstību Grieķijā un Turcijā, kas draudējusi ļaut savu teritoriju šķērsot lielam skaitam nelegālo imigrantu, ja netiks panākta jauna vienošanās ar ES.

"Tas ir liels izaicinājums, kas mums ir jārisina," sacīja Zēhofers, piebilstot, ka jau oktobrī plāno doties uz Grieķiju un Turciju.

Itālijas iepriekšējā valdība ir pieņēmusi stingrus likumus, kas vērsti pret nevalstisko organizāciju kuģiem, kuri Vidusjūrā uzņem nelegālos imigrantus.

Līdzšinējais Itālijas iekšlietu ministrs un partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni vairākkārt kritizējis aktīvistu organizācijas par to, ka tās faktiski nodrošina "taksometra pakalpojumus" nelegālajiem imigrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!