Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas policija otrdienas rītā desmit federālajās zemēs veikusi vienlaicīgus reidus pret aizdomās turētajiem džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atbalstītājiem.

Simtiem policistu piedalījās reidos vairāk nekā 200 dzīvokļos un birojos, kas pieder salafistu grupējuma "Die wahre Religion" ("Patiesā reliģija") organizatoriem un atbalstītājiem, pavēstīja avoti drošības dienestos.

Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs otrdien paziņoja, ka "Die wahre Religion" tagad ir aizliegta.

"Visā valstī džihādisti pulcējās šajā grupā ar nosaukumu "Die wahre Religion"," sacīja de Mezjērs. "Aizbildinoties ar islāma popularizēšanu, aizbildinoties ar šķietami nekaitīgu tulkota korāna versiju izplatīšanu, kas notika gājēju zonās, tika izplatītas naida vēstis un radikalizēti jaunieši."

Kā norādīja ministrs, pēc piedalīšanās grupējuma organizētajā korāna izdalīšanas kampaņā "140 jaunieši devās uz Sīriju un Irāku, kur pievienojās cīnīties kopā ar teroristu grupējumiem".

Pēc ekspertu teiktā, grupējuma izdalītā korāna vācu tulkojums ir īpaši stingra oriģinālā arābu teksta versija.

Grupējuma aizliegšana ir plašākā vēršanās Vācijā pret islāmistu grupējumiem kopš 2001. gada, kad ārpus likuma tika pasludināta organizācija "Kalifāta valsts".

De Mezjērs uzsvēra, ka tā nav vēršanās pret tulkota korāna izdalīšanu, bet gan vēršanās pret tiem, kas "ļaunprātīgi izmanto reliģiju un izmanto to kā ieganstu ekstrēmistu ideoloģijas izplatīšanai un teroristu organizāciju atbalstīšanai. 140 grupējuma aktīvistu aizbraukšana runā pati par sevi".

Reidi, kas sākās pulksten 6.30 pēc vietējā laika, notika Vācijas rietumu federālajās zemēs un Berlīnē.

Visvairāk reidu tika veikti Hesenes federālajā zemē, ieskaitot 15 reidus Frankfurtes pilsētā vien. Ziemeļreinā–Vestfālenē un Bavārijā katrā notika 35 kratīšanas.

Salafisti ir ultrakonservatīvi islāma sunnītu novirziena pārstāvji, kuri iestājas par uzticīgu sekošanu šariata likumiem.

Vācijas Federālais konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV) apsūdz "Die wahre Religion" džihāda un dažādu teroraktu glorificēšanā.

Kā ziņo avoti drošības dienestos, aptuveni 140 grupējuma locekļi devušies uz Sīriju un Irāku, lai kļūtu par "Daesh" biedriem.

Izlūkdienestu maijā izplatīti dati rādīja, ka no Vācijas uz Irāku un Sīriju devušies 820 džihādisti. Gandrīz trešdaļa no viņiem ir atgriezušies, 140 nogalināti ārzemēs, bet vēl aptuveni 420 joprojām ir Irākā vai Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!