Foto: AFP/Scanpix

Vācija nevēlas uzspiest savu gribu pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, piektdien paziņoja Vācijas prezidents Joahims Gauks, aicinot Lielbritāniju palikt Eiropā, ko tā pēc Otrā pasaules kara beigām palīdzēja glābt.

Gauks uzstājās ar dedzīgu runu par Eiropu, kas bija viņa pirmā lielā runa nepilna gada laikā, ko viņš pavadījis lielā mērā ceremoniālajā amatā. Runā viņš žēlojās, ka ekonomikas krīze Eiropā ir arī samazinājusi uzticību tās "politiskajam projektam".

Pārāk daudzi eiropieši jūtas bezspēcīgi, viņš teica un piebilda, ka ir nobažījies, ka Vācijas loma Eiropā pašlaik dažās valstīs izraisa "skepsi un neuzticību".

"Vairāk Eiropas Vācijā nenozīmē, ka jābūt Vācijas Eiropai. Vairāk Eiropas mums nozīmē eiropeisku Vāciju," Gauks sacīja apmēram 200 viesiem prezidenta pilī Berlīnē 50 minūšu garajā runā, kurā mēģināja samazināt daudzu ES dalībvalstu, jo īpaši bloka dienvidos, kritiku par Vācijas kancleres Angelas Merkeles stingro pozīciju jautājumā par taupības pasākumiem ekonomikas krīzes laikā.

"Mēs nevēlamies citus iebiedēt vai uzspiest viņiem savu viedokli. Tomēr mēs balstāmies uz savu pieredzi un vēlētos to dot tālāk," norādīja Vācijas prezidents un atgādināja, ka pirms mazāk nekā desmit gadiem Vācija bija "Eiropas slimnieks".

Runājot par Lielbritāniju, kuras premjerministrs Deivids Kamerons ir aicinājis pārrunāt Lielbritānijas dalības ES noteikumus un 2017.gadā rīkot referendumu par tiem, Gauks uzrunāja "dārgos angļus, skotus, velsiešus, ziemeļīrus un jaunos Lielbritānijas pilsoņus".

"Mēs vēlētos jūs paturēt! Mums ir nepieciešama jūsu kā valsts ar senāko parlamentāro demokrātiju pieredze, mums nepieciešamas jūsu tradīcijas, jūsu miers un jūsu drosme," Gauks teica Lielbritānijas iedzīvotājiem un uzsvēra, ka "ar savu izvēršanos Otrā pasaules kara laikā jūs palīdzējāt glābt mūsu Eiropu, kas ir arī jūsu Eiropa".

Bijušais Austrumvācijas cilvēktiesību aktīvists Gauks norādīja, ka Vācija ir parādā Eiropai un partneriem Rietumos par spēju nostāties uz kājām pēc 1945.gada.

"Mēs tolaik bijām vāji, kas, ņemot vērā mūsu milzīgo lepnumu, viegli varēja mūs pārvērst par izraidītu svešinieku ārpus valstu kopienas," atzina Gauks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!