Ja citās eiro zonas valstīs vecās banknotes tiek sadedzinātas vai pārtop par tualetes papīra ruļļiem, Vācijas markas kādā rūpnīcā tiek pārvērstas alkoholā.
Švarcpumpes pilsētas rūpnīca, kas atrodas netālu no Polijas robežas, saņem no vienas līdz 1,5 tonnām saplēstu marku (aptuveni 100 miljonus marku) dienā no Berlīnes centrālās bankas un pārvērš tās metanolā - rūpnieciskajā spirtā.

Visvairāk uz rūpnīcu tiek nosūtītas 50 un 100 marku banknotes. Mazāku vērtību banknotes jau ir iznīcinātas, tādējādi dodot ceļu jaunai Eiropas Savienības vienotajai valūtai - eiro.

"Savdabīgā veidā mēs esam marku miljonāri. Protams, tie ir atkritumi, taču jūtamies nedaudz citādi.. Ir pat nedaudz žēl," teica rūpnīcas menedžeris Tomass Obermeiers. Rūpnīcai jau ir zināma pieredze, pārstrādājot dīvainu priekšmetus. Pirms dažiem gadiem metanolā tika pārvērsts arī kāds koka kuģis, kā arī policijas konfiscētās narkotiskās vielas.

Metanols ir galvenā ķīmiskā viela, kas tiek izmantota, ražojot dažādas plastmasas, krāsu un putu sastāvdaļas.

Marku Vācijā sākotnēji bija paredzēts likvidēt kā likumīgu norēķinu līdzekli līdz 1.janvārīm, taču valdība panāca kompromisu ar tirgotājiem un atstāja marku spēkā līdz februāra beigām. Tomēr daudzi veikali pārtraukuši pieņemt markas jau janvāra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!