Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) ceturtdien sākuši procesu, kas var novest pie bijušā kanclera Gerharda Šrēdera izslēgšanas no partijas par tuvajām attiecībām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas energokompānijām.

SPD Hannoveres atzars sācis izskatīt vairāk nekā desmit vietējo un reģionālo nodaļu ierosinājumus izslēgt Šrēderu no partijas. Gaidāms, ka lēmums tiks pieņemts trīs nedēļu laikā.

Šrēders ir "nolēmis, ka viņa finansiālā un personiskā atkarība no Putina ir daudz svarīgāka par viņa uzticību SPD vai viņa kanclera mantojumu," laikrakstam "Rheinische Post" sacīja sociāldemokrātu politiķis Tomass Kučatijs.

78 gadus vecais Šrēders, kurš bija Vācijas kanclers no 1998.gada līdz 2005.gadam, nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā kā nepamatotu, bet atteicies pagriezt muguru savam draugam Putinam, apkaunojot SPD.

Šrēders ticis plaši kritizēts arī par augstu amatu ieņemšanu Krievijas energokompānijās, un bijušais kanclers tikai pēc liela publiskā spiediena maijā atteicās no Krievijas enerģētikas kompānijas "Rosņeftj" padomes priekšsēdētāja amata .

Vēlāk Šrēders arī paziņoja, ka neieņems amatu Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" direktoru padomē, kuram viņš bija izvirzīts.

Vācijas parlaments maijā atņēma Šrēderam vairākas bijušā kanclera privilēģijas.

Šrēders, domājams, cīnīsies pret izslēgšanu no SPD.

"Es neatteikšos no savām iespējām veidot dialogu ar prezidentu Putinu," intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine" nesen sacīja ekskanclers.

Taču tieslietu eksperti norāda, ka pastāv lieli šķēršļi biedru izslēgšanai no partijas, un Šrēders varēs pārsūdzēt jebkuru pret viņu pieņemto lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!