Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) otrdien parakstījuši koalīcijas līgumu ar zaļajiem un liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP), un tādējādi jaunā valdība savu darbu varēs uzsākt jau šonedēļ.

Trīs partiju līderi plkst.9.00 (plkst.10.00 pēc Latvijas laika) pulcējās Berlīnes kultūras centrā "Futurium", lai oficiālā ceremonijā parakstītu līgumu par tā dēvētās luksofora koalīcijas izveidi.

Trīs partiju apvienība Vācijā tiek dēvēta par luksofora koalīciju partijas tradicionāli simbolizējošo krāsu dēļ.

Koalīcijas vadība uzticēta SPD līderim Olafam Šolcam, kuram valdības vadītāja amatā jānomaina ilggadējā kanclere Angela Merkele.

Bundestāga balsojums par Šolca apstiprināšanu kanclera amatā paredzēts trešdien. Plānots, ka tad arī jaunās valdības locekļi nodos amata zvērestu.

Jaunajā Vācijas valdībā SPD būs septiņi ministri, zaļajiem pieci, bet FDP četri. Vīriešu un sieviešu skaits valdībā būs teju vienāds.

Šolcs paziņoja, ka jaunā valdība sāks darbu rīt, norādot, ka cīņa pret pandēmiju prasīs visus jaunās koalīcijas spēkus.

Zaļo līdzpriekšsēdētājs Roberts Hābeks, kurš būs vicekanclers un vadīs "superministriju", kuras pārziņā būs ekonomika, enerģētika un klimata jautājumi, sacīja, ka zaļo mērķis ir valdība, kas kalpo tautai. Viņš norādīja, ka Vācijai jāspēj apvienot siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanu ar labklājības nodrošināšanu.

Vācijas zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka, kura kļūs par pirmo sievieti šīs valsts ārlietu ministra amatā, sacīja, ka koalīcijas līgums atbilst sociālajai realitātei, ar kuru saskaras Vācija.

FDP līderis Kristiāns Lindners, kuram uzticēts finanšu ministra amats, uzsvēra, ka ka pienācis laiks rīkoties, piebilstot, ka viņiem nav nekādu ilūziju par problēmām, kuras jārisina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!