Foto: AFP/Scanpix

Vācijas Konstitucionālā tiesa trešdien noraidījusi prasību bloķēt Eiropas finansiālās stabilitātes fonda (ESM) un Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, atzīstot tos par atbilstošu satversmei, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tieas lēmums ir milzīgs atvieglojums Briselē un Eiropas galvaspilsētās, kuras ar bažām gaidīja spriedumu, norāda BBC.

Tomēr 500 miljardu eiro (346 miljardi latu) lielā fonda un Vācijas iemaksu palielināšana būs iespējama tikai ar Vācijas parlamenta piekrišanu, norāda tiesa. 

Iepriekš pastāvēja bažas, ka gadījumā, ja tiesa Vācijas tiesa aizliegtu pievienoties ESM un fiskālās disciplīnas līgumam, tas varētu apgrūtināt mēģinājumus atrisināt eirozonas krīzi un izraisīt jaunus tirgus satricinājumus.

Tiesas lēmums ļauj Vācijas prezidentam Joahimam Gaukam parakstīt  ESM. Vācijas Konstitucionālās tiesas lēmums bija pēdējais juridiskais šķērslis, kas kavēja ESM stāšanos spēkā.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka Vācijas parlaments attiecīgos nacionālās likumdošanas aktus par ESM un fiskālās disciplīnas līgumu jūnija beigās jau pieņēma ar divu trešdaļu vairākumu, taču prezidents Joahims Gauks atteicās tos parakstīt, kamēr savu viedokli nebūs paudusi Konstitucionālā tiesa.

Vācijas piedalīšanos ESM izveidē Konstitucionālā tiesā apstrīdēja līdz šim nepieredzēts prasītāju skaits.

Kopš jūnija prasītāju skaits trīskāršojies, un kopumā lēmumu par ESM izveidi jau apstrīdējuši aptuveni 37 000 vāciešu, septembra sākumā paziņoja organizācija "Mehr Demokratie" ("Vairāk demokrātijas" - MD).

Prasītāji norāda, ka ESM izveide apdraud Vācijas likumdevēju konstitucionālās tiesības lemt par budžetu un pakļauj valsti neierobežotām finansiālajām saistībām.

Eiropas finansiālās stabilitātes fonds (ESM) paredzēts finanšu stabilitātes nodrošināšanai eirozonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!