Vācijas tiesa noradīja kādas sievietes prasību apturēt Lielā hadronu paātrinātāja projektu, kas, pēc viņas domām, varētu iesūkt Zemi melnajā caurumā.

Konstitucionālā tiesa Vācijas pilsētā Karlsrūē noraidīja sievietes prasību, jo viņa "nespēja sakarīgi paskaidrot, kā viņas bailes varētu īstenoties".

"Saskaņā ar zinātnisko viedokli eksperiments, ko veic Eiropas Kodolpētījumu organizācija (CERN), nav bīstams," piebilda tiesa.

Ar paātrinātāja palīdzību veiktais eksperiments varētu palīdzēt atklāt vēl neatklātos elementārdaļiņu fizikas un Visuma rašanos noslēpumus, imitējot apstākļus pēc Lielā sprādziena.

Lielais hadronu paātrinātājs, kas izmaksājis 10 miljardus Šveices franku (4,41 miljardu latu), uzbūvēts pazemē zem Šveices un Francijas robežas. Tā izveide ilgusi gandrīz divdesmit gadus. Paātrinātājs tika iedarbināts 2008.gada septembrī, taču pēc deviņām dienām tehnisku problēmu dēļ tas tika apturēts uz 14 mēnešiem. Vēlāk tas atkal tika iedarbināts un izslēgts, un, saskaņā ar jaunākajām ziņām, tā darbība atkal tiks apturēta 2011.gada beigās, lai novērstu konstrukcijas trūkumus.

Arī cita projekta pretinieki centušies to apturēt, baidoties, ka daļiņu sadursmes rezultātā radīsies melnais caurums, kura supergravitācija aprītu Zemi, vai arī mūsu planēta pārvērtīsies par pelēkām gļotām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!