Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc diplomātiskā skandāla, kuru izraisīja Gruzijas pilsoņa slepkavība Berlīnē, par kuru aizdomās tiek turētas Krievijas valsts iestādes, Vācijas uzņēmēji aicinājuši nepiemērot jaunas ekonomiskās sankcijas Krievijai.

Vācijas un Krievijas Tirdzniecības kameras vadītājs Matiass Šeps pirms Vācijas uzņēmēju tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu piektdien Sočos norādīja, ka šī tikšanās apliecina Putina interesi saglabāt biznesa kontaktus.

Šeps sarunā ar ziņu aģentūru DPA brīdināja nesteigties ar secinājumiem par slepkavību, kas 23.augustā notika gaišā dienas laikā Berlīnes Mazajā Tīrgartenā.

Nogalināts tika kādreizējais čečenu kaujinieks Zelimhans Hangošvili, kuram ir Gruzijas pilsonība. Vācijas federālā prokuratūra aizdomās par nozieguma organizēšanu tur Krievijas valsts iestādes.

Vācija pārmetusi Krievijas varasiestādēm nesadarbošanos lietas izmeklēšanā un, protestējot pret to, izraidījusi divus Krievijas diplomātus.

Vācija reizē ar citām valstīm piemēroja Krievijai sankcijas pēc tam, kad Krievija 2014.gadā okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Taču vairākās sfērās ekonomiskā sadarbība turpinājās.

"Pat Aukstā kara tumšākajās dienās vācu uzņēmējdarbība parādīja sevi kā stabilitātes faktoru abās valstīs," sacīja Šeps.

"Jaunas sankcijas nevedīs pie risinājuma dziļajai spriedzei un konfrontācijai," viņš piebilda. Šeps arī pauda viedokli, ka Putins velta vairāk laika biznesa kontaktiem ar Vāciju nekā ar jebkuru citu valsti.

"Siemens" bija viens no 22 uzņēmumiem, kuru pārstāvji piedalījās sanāksmē ar Putinu, ziņo DPA.

Tikšanās dalībnieku saraksts nav publiskots.

Vācija ir otrs lielākais Krievijas tirdzniecības partneris aiz Ķīnas, sanāksmē norādījis Putins.

"Diezgan nesen Vācija bija pirmajā vietā. Es ceru, ka mēs atgriezīsimies tajā situācijā," sacījis Putins, spriežot pēc Kremļa publiskotā prezidents atklāšanas runas atšifrējuma.

Vācijas investīcijas Krievijā pašreiz pārsniedz 20 miljardus dolāru (18 miljardus eiro), bet Krievijas investīcijas Vācijā ir uz pusi mazākas, liecina Putina sniegtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!