Vācijas uzņēmēji otrdien paziņoja savu apstiprinājumu iemaksai 10 miljardu marku (2,8 miljardi latu) vērtajā fondā kompensāciju izmaksāšanai bijušajiem nacistu vergstrādniekiem.
Šajā fondā pusi maksā Vācijas valdība, bet otru pusi - Vācijas kompānijas.

"Vācijas rūpniecība ir pārliecināta, ka panākta aizsardzība no jebkādām tālākām [kompensācijas] prasībām," paziņoja rūpnieku fonda pārstāvis, "DaimlerChrysler" valdes loceklis Manfrēds Gencs. "Fonda dibinātāji pēc nesenā ASV tiesas sprieduma jūt nodrošinātu pietiekamu legālu aizsardzību."

Vācijas kanclers Gerhards Šrēders pauda "atvieglojumu un gandarījumu", pateicoties visiem, kuri palīdzēja pāršķirt šo "sāpīgo lappusi Vācijas vēsturē". Viņš uzsvēra, ka tagad galvenā prioritāte ir paātrināt kompensāciju izmaksas aptuveni 1,5 miljoniem dzīvi palikušajiem nacistu vergstrādniekiem un spaidu darbos nodarbinātajiem.

Šāds solis seko pēc tam, kad biznesa līderi pieņēma legālas drošības apliecinājumus, ka pret vācu kompānijām vairs netiks izvirzītas kompensāciju prasības par Trešā reiha laikā nodarīto kaitējumu.

Iepriekš Vācijas valdības pārstāvis sarunās par kompensāciju fonda izveidi Oto Lambsdorfs apsveica ASV tiesas pirmdienas lēmumu noraidīt kompensācijas prasību pret Vācijas rūpniekiem. Viņš sacīja, ka tiesas spriedums paver ceļu vācu kompāniju legālai aizsardzībai.

Viņš paziņoja, ka maksājumi sāksies līdz jūlijam.

Vācijas parlamentam tad būs jādod zaļā gaisma izmaksu sākšanai līdz 1,5 miljoniem vēl dzīvajiem bijušajiem nacistu vergstrādniekiem un spaidu darbos nodarbinātajiem. Simboliska summa 5000 līdz 15 000 Vācijas marku apmērā tiks izmaksāta bijušajiem vergstrādniekiem visā pasaulē.

Šrēdera sociāldemokrātu frakcijas līderis Bundestāgā Pēters Štruks sacīja, ka balsojums notiks 30.maijā. Zaļo partijas līdere Klaudija Rota solīja, ka palāta strādās "cik vien ātri iespējams" šajā jautājumā.

Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress cildināja Lambsdorfu par panākto vienošanos. "Jūs darījāt visu, kas cilvēka spēkos, lai panāktu šo vienošanos," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!