Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība trešdien apstiprinājusi jaunus pretterorisma pasākumus, lai paplašinātu informācijas un izlūkošanas datu apmaiņu ar sabiedroto valdībām.

"Kad teroristu organizācijas izveido starptautiskus tīklus, drošības aģentūrām jāsaslēdzas tīklā labāk kā jebkad," pēc valdības lēmuma žurnālistiem sacīja Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Ja jaunos pasākumus apstiprinās arī parlaments, tie ļaus Vācijas iekšējās izlūkošanas aģentūrai dalīties informācijā ar ārvalstu partneriem, ievērojami paplašinās policijas iespējas darboties slepeni un padarīs par obligātu personas apliecinošu dokumentu uzrādīšanu, iegādājoties priekšapmaksas karti mobilajam telefonam.

Vācijas Konstitucionālā tiesa Karlsrūē aprīlī secināja, ka daži aspekti 2009. gadā ieviestajā pretterorisma likumā ir antikonstitucionāli un pārkāpj personas tiesības uz privātumu.

Likums atļauj federālajai kriminālpolicijai uzstādīt mājās novērošanas ierīces, izspiegot telefona zvanus un instalēt spiegošanas programmu personas datoros, ja persona tiek turēta aizdomās par terorismu.

Mezjērs toreiz pēc tiesas lēmuma paziņoja, ka 2009. gada likuma grozīšana kaitēs cīņai pret terorismu, un paziņoja, ka informācijas apmaiņa ar starptautiskajiem partneriem būtu jāturpina un pat jāpaplašina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!