Foto: PantherMedia/Scanpix

Vācijas valdība ceturtdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz pamazām piespiest uzņēmumus sieviešu proporciju savās uzraudzības padomēs paaugstināt līdz 30%.

Vairāk nekā 100 Vācijas akciju tirgū kotētajiem uzņēmumiem jebkura vakance padomēs būs jāaizpilda ar sievieti, kamēr netiks sasniegts minimālais daiļā dzimuma pārstāvniecības līmenis.

Gadījumā, ja piemērotu kandidāti nebūs iespējams atrast, atbrīvotā vieta būs jāatstāj vakanta.

Vēl 3500 uzņēmumiem būs publiski jāpaziņo par saviem mērķiem dzimumu līdztiesības sasniegšanai, taču tiem šo mērķu nesasniegšanas gadījumā nedraudēs nekādas tiesiskas sankcijas.

Lai gan Vācijas kanclera amatu jau ilgstoši ieņem sieviete, viņu ietekme vācu biznesa augšējā ešelonā joprojām ir niecīga.

"Sievietes ir nepietiekami pārstāvētas vadības pozīcijās," norādīja ģimenes lietu ministre Manuela Švēziga. "Tas ir netaisnīgi. Kā var būt līdztiesība uzņēmumā, ja līdztiesības nav vadībā?"

Lai gan likums nespiež palielināt sieviešu skaitu uzņēmumu ikdienas vadības institūcijās, Švēziga ir pārliecināta, ka izmaiņas uzraudzības padomēs mainīs situāciju arī šajā līmenī.

Saskaņā ar akciju turētāju tiesību aizstāvības organizācijas DSW datiem Vācijas 30 lielāko tirgū kotēto uzņēmumu uzraudzības padomēs sieviešu ir mazāk nekā ceturtdaļa.

Daudzas no viņām pārstāv arodbiedrības un nevar iekļūt profesionālo direktoru iekšējā lokā, kas ir patiesais lēmējs par uzņēmumu darbību.

Saskaņā ar valdības apstiprināto likumprojektu jaunie noteikumi sāks darboties 2016.gadā.

Likumprojektu kritizē gan Vācijas Rūpnieku federācija, gan Darba devēju savienība.

"Šāda kvotu sistēma ignorē svarīgāko kritēriju, kuram jābūt profesionālajai kvalifikācijai," teikts uzņēmēju organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Paredzēts, ka pirmajā lasījumā Bundestāgā likumprojekts tiks skatīts janvārī.

Domājams, ka likumprojekts tiks pieņemts, taču deputāti tajā var izdarīt grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!