Foto: AP/Scanpix/LETA
Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība pirmdien stingri nosodījusi neonacistu izteiktos nāves draudus diviem vadošajiem Zaļās partijas politiķiem.

Turku izcelsmes "zaļo" deputāts Džems Ezdemirs nedēļas nogalē atklāja, ka policija sākusi izmeklēšanu saistībā ar e-pasta vēstuli, kuru viņš saņēmis no kāda neonacistu grupējuma. Vēstulē viņš brīdināts, ka atrodas nogalināmo saraksta augšgalā.

"Mēs pašreiz plānojam, kā un kad sodīt jūs ar nāvi," teikts vēstulē.

Arī "zaļo" deputāte Klaudija Rota saņēmusi vēstuli, kurā teikts, ka viņa ir otrā rindā uz nogalināšanu.

Abas e-pasta vēstules nosūtītas 27. oktobrī un tās parakstījusi "Vācijas Kodolieroču divīzija" (AWD), kas, domājams, ir ASV bāzētā neonacistu grupējuma atzars Vācijā.

Merkeles preses pārstāve paziņoja, ka valdība nosoda jebkādus draudus vai vardarbību pret politiķiem.

"Mēs nevaram pieņemt un nepieņemsim šādus uzbrukumus mūsu brīvajai demokrātiskajai sistēmai," uzsvēra kancleres preses pārstāve, solot izmantot visu likuma bardzību pret vainīgajiem.

Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka šis grupējums jau kādu laiku atrodas federālo drošības dienestu redzeslokā.

AWD amerikāņu līdziniece dibināta ap 2015. gadu un ir saistīta ar piecām slepkavībām Savienotajās Valstīs, norādīja Vācijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis.

Tiek uzskatīts, ka grupējuma Vācijas atzarā iesaistīti vairāki desmiti cilvēku.

Jūnijā Vācijas sabiedrību šokēja kristīgo demokrātu politiķa Valtera Libkes slepkavība.

65 gadus vecais Libke tika nošauts 2. jūnijā pie savas mājas netālu no Kaseles. Aizdomās par viņa nogalināšanu tiek turēts kāds labējais radikālis ar noziedzīgu pagātni.

Oktobrī divi cilvēki tika nošauti galēji labējā radikāļa uzbrukumā sinagogā Hallē, Vācijas austrumos.

Pagājušajā mēnesī pirms landtāga vēlēšanām Tīringenes federālajā zemē "zaļo" līdzpriekšsēdētājs Roberts Habeke un vietējais kandidāts no Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) saņēma nāves draudus, kurus, iespējams, izteica galēji labējie ekstrēmisti.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers šodien pauda bažas, ka politiskais klimats valstī kļūst arvien problemātiskāks un skarbāks.

Valdība jau pagājušajā nedēļā ierosināja virkni pasākumu, kuru mērķis ir iegrožot galēji labējos ekstrēmistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!