Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas valdība un federālo zemju līderi vienojušies paātrināt noraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu, ceturtdien paziņojusi kanclere Angela Merkele.

Valdība un Vācijas 16 federālās zemes vienojušās par 16 punktu plānu, kas paredz palielināt deportēšanas centru skaitu un izveidot jaunu organizāciju, kas palīdzēs federālajām un lokālajām varasiestādēm deportēšanas procesā un koordinēs to darbu.

Deportēšanas centrus plānots izveidot pie lidostām.

Hesenes zemes premjerministrs Folkers Bufjē sacīja, ka saskaņā ar šo plānu Vācijas Federālā migrācijas un bēgļu biroja (BAMF) darbiniekiem turpmāk būs tiesības konfiscēt patvēruma meklētājiem mobilos telefonus, lai iegūtu datus par viņu identitāti, ja viņi mēģinās to slēpt.

Līdz šim likums aizliedza BAMF darbiniekiem iegūt datus no mobilajiem telefoniem.

Bufjē norādīja, ka tagad tas būs iespējams, piebilstot, ka tas ir absolūti nepieciešami.

Paredzēts arī atvieglot deportēšanas procesu gadījumos, kad migrants tiek uzskatīts par draudu drošībai, un sekmēt brīvprātīgu aizceļošanu, piešķirot patvēruma meklētājiem naudu, ja viņi izvēlas pamest Vāciju pirms varasiestādes pieņēmušas lēmumu par viņu lūgumu pēc patvēruma.

Vācijā par personu deportēšanu atbild federālās zemes, bet centrālā valdība vēlas lielāku varu šajā jautājumā.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomas de Mezjērs ceturtdien uzvēra, ka Vācijai nepieciešami kopīgi pūliņi, lai paātrinātu deportēšanu.

"Noraidījumu skaits pieaug, tādēļ mums jādara vairāk repatriācijas un deportēšanas jomās," intervijā raidorganizācijai ARD norādīja ministrs.

Zaļo partijas līdzpriekšsēdētāja Simone Pētera savukārt kritizēja jauno pieeju, norādot, ka valdība vēlas uzņemties pienākumus, kas efektīvāk īstenojami zemju līmenī.

Viņa arī pauda pārliecību, ka valdībai būtu jānāk klajā ar priekšlikumiem drošības stiprināšanai, nevis jākoncentrējas uz deportēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!