Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un Ankaras vienošanās izraisīs jaunu nelegālo imigrantu pieplūdumu no Turcijas kurdu apdzīvotajiem reģioniem, ceturtdien paziņoja Vācijas federālās zemes Bavārijas iekšlietu ministrs Joahims Hermans.

Intervijā Vācijas laikrakstam "Rheinische Post" konservatīvais politiķis uzsvēra, ka Vācijas interesēs ir panākt vienošanos ar Turciju, tomēr "mēs nedrīkstam viņiem pārāk daudz piekāpties".

Hermans norādīja, ka pēc tam, kad Šengenas zonas valstis 2009.gadā ieviesa bezvīzu režīmu ar vairākām Balkānu valstīm, Vācijā "eksplodēja" patvērumu lūgumu skaits.

"Mums nevajadzētu valstī izraisīt jaunu bēgļu vilni, piekrītot atcelt vīzu ierobežojumus visiem Turcijas pilsoņiem, tostarp kurdiem," uzsvēra politiķis.

Vienošanos ar Turciju ir kritizējuši arī Vācijas kreisā spārna politiķi.

Galēji kreisās partijas "Die Linke" ("Kreisie") līdere Zāra Vāgenknehta, norādot uz Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, trešdien paziņoja, ka "cilvēku kontrabandai nevajadzētu dot ieejas karti diktatoram iekļūšanai ES vai vīzu atcelšanai".

Sarunās Briselē šonedēļ Turcija pārsteidza ES līderus, piedāvājot uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas ieradušies Grieķijā. Ankara arī ierosināja, ka ES varētu izmitināt vienu Sīrijas bēgli no nometnēm Turcijā apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Turcija uzņemtu no Grieķijas.

Apmaiņā pret to Turcija pieprasīja palielināt palīdzību Turcijai par trim miljardiem eiro, līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES, kā arī paātrināt Ankaras iestāšanās sarunas ar bloku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!